Ананиев: Извънредното положение е отменено, но всички мерки действат!

Снимка: Infomreja.bg

От 14 май до 14 юни се обявява извънредна епидемична обстановка на територията на страната

Няма рязка промяна в развитието на болестта и считаме, че мерките трябва да продължат да се прилагат и сме убедени след оценката на Кунчев, че пандемията представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве.

Това обяви министър Ананиев на извънреден брифинг в Министерски съвет.

На базата на тази оценка, направена от главния санитарен инспектор, МС прие решение за обявяване на извънредна епидемична ситуация.

Мотивите са:

  • Причинителят на вируса е с неизяснен произход и инфекциозност.
  • Пътищата на разпространението му не са открити напълно.
  • Научните среди не са единни в диагностицирането.
  • Заболяването се предава от човек на човек и води до усложнения, особено за хронично болните и възрастните.
  • Огнищата са разпространени в цялата страна и целия свят.
  • Освен огнищата в семейства и болници, има и в редица Домове за възрастни хора, за деца с увреждания.
  • Заболяването няма специфично лечение, въпреки опитите на държавите да се отрие ваксина.
  • Няма и специфична имунопрофилактика.
  • Заболяването засегна много медици, което поставя под опасност спирането на работата в отделения или болници.

С това решение предстои да издам няколко заповеди, които ще влязат в сила от 00 ч. от 14-и май. Те са групирани в 4 групи – за противоепидемични мерки, за преминаване през КПП-тата, за карантината на хората при заболяване или контакт с болни, за обектите, които ще работят, каза министърът.

В заповедите няма нищо ново, те ще бъдат групирани и систематизирани, допълни Ананиев.

Разрешават се трансплантациите и отварят градските градини и парковете. Те са консултирани със специален съвет и се счита, че донорите отиват в други държави, където заболяването е с по-голям процент. В България има нужна организация за трансплантиране. Относно градските градини, всеки кмет ще определи изискванията как може да се разхождаме в парковете. Всички хора и от всички възрасти имат право на социален живот, каза министърът.

Ако в продължение на период от време, около седмица, има много заболели, ще се затегнат мерките.

Всички това, което е разрешено в момента да работи, продължава да функционира, всичко, което е забранено, няма да функционира – като молове и училища.

Просто сме събрали всички заповеди по тематична насоченост, но не се различава от това, което в момента действа, каза Ананиев.

Могат да се направят и промени за облекчение, ако нещата вървят добре, допълни министърът. Причината за зараза и броят на заразени ще дадат ход за отхлабването на мерките или обратното – тяхното затягане.

Извънредното положение е отменено, но всички мерки действат, заяви Ананиев.

Причината положението да е до 14-и юли е, че месец е достатъчен за анализ на заболяването и действие на мерките, което ще прецени дали да се разхлабват или отхлабват мерките, няма нужда срокът да е безсрочен.

Ограничението на влизане на граждани от трети страни остава забранено, а карантината на пристигащите от 14 дни остава.

От гледна точка на туризма, ще се проведат разговори с Гърция и Турция за влизане и излизане на туристи и правилата за движението им, но карантината вероятно няма да бъде премахната и при договорености между страните, стана ясно от думите на министъра.

Шампионатът по футбол ще стартира на 5 юни. Националният оперативен щаб пък ще дава брифинг само веднъж дневно - сутринта. 

Причината в парковете да не може да се сяда, а в кафенетата да може, е, че не се знае дали по покритието на пейките в парка може да има коронавирус, а няма персонал, който да почиства пейките, за разлика от заведенията, където след всеки посетител има дезинфекция.

По-рано тази вечер, (13.05.), министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK