Собственикът на отровените крави и телета е ветеринарят Иван Сирмин от Гоце Делчев

Снимки: БДЗП-Гоце Делчев

Три крави и две телета са отровилите се животни от силната селскостопанска отрова край гоцеделчевското село Баничан.

Те са били собственост на дългогодишния животновъд и ветеринарен лекар Иван Сирмин от Гоце Делчев, чиято фермата се намирала в съседство на нивата с отровата.

Първата крава е умряла в четвъртък вечерта докато била на паша. Тя влязла в нивата, заедно с другите крави и телета.

На следващия ден в петък пък са умрели и останалите животни, коментира случаят самият собственик.

От умрелите крави и телета са взети проби за установяване на вида на отровата. Според потърпевшия ветеринар отровата, поставена на нивата, засята със царевица и други култури, е „Каунтер“.

Същият вид отрова е забранена за свободно разпространение от 2007 година насам в целия ЕС. Собственикът на нивата пък оправдал незаконното си действие със забранения вид отрова, че я поставил за да пази посевите си от многото къртици като е сложил и предупредителни табели, че нивата е третирана.

Относно вида на отровата ветеринарният лекар Сирмин коментира, че животните му са умрели по същия начин и със същите симптоми като отровени кучета с „Каунтер“, каквито случаи е наблюдавал в своята практика.

Както писа ИНФОМРЕЖА, за употребата на опасната селскостопанска отрова и умъртвените от нея крави и телета са сезирани местната и регионалната власт, БАБХ, РУП - Гоце Делчев, и ЛРС "Сокол".

Предстои лабораторните анализи да установят вида на отровата и да потвърдят дали съмненията относно екологичната катастрофа в местността Туфча край Баничан са основателни, както и дали смъртта на петте животни е причинена от поставената на въпросната нива опасна селскостопанска отрова.

Мястото е обследвано и вече се следи от природозащитниците и в случай на пострадали диви животни ще бъде уведомен и РИОСВ - Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

?????14:03 - 02.07.2018
Ако човека си огради ливадата никой няма да му я "БАСТИСВС", но е по-лесно само да мрънка е. А дивите животни къде отиват в случая--или те трябва да "ПАЗЯТ"?
иван - хасан10:25 - 02.07.2018
Много организаций имало. Ами когато на човека му бастисваха ливадата , къде бяха въпросните тъй много загрижени господа. Тепърва ще стават подобни отмъщения. Защото никой не обръща внимание на многобройните жалби за нанесени поражения , защото на тъй наречените пишман фермери не им се дават пари за пастири а само знаят да гушат
Той има пари не го жалете22:56 - 01.07.2018
Сега да им направи аутопсия това му е работата.
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK