Асен Балабанов: Моделът „Камбитов” е пагубен за Благоевград

Снимка: БСП-Благоевград

Като носител на промяната, Румен Томов няма алтернатива

  • Очаквам още лъжи и манипулации в тази кампания.
  • Ниската избирателна активност би увеличила тежестта на купения и корпоративен вот, опонентите ни ще разчитат на това.
  • Като носител на промяната, Румен Томов няма алтернатива.

Асен Балабанов е кандидат за  общински съветник от листата на „БСП за България”. На 39 години, има магистърска степен по специалностите „Финанси” и „Международни отношения”. Последните 10 години работи в сферата на управлението на проекти по еврофондовете. В периода 2011-2014 г. е говорител на групата съветници на БСП-Благоевград.

Г-н Балабанов, кампанията за местните избори е вече в гореща фаза. Какви са вашите впечатления от случващото се досега и какво очаквате от вашите опоненти до края на надпреварата?

За мен кампанията е неравопоставена още от самото й начало не само защото всеки действащ кмет има известно психологическо предимство пред останалите кандидати в такъв тип избори. А и защото досегашният ни кмет впрегна целия ресурс на Община Благоевград - кадрови и финансов, не в услуга на жителите на града и селата, а като лична менажерия, само и само да бъде преизбран отново. 

Г-н Камбитов си осигури почти пълен медиен комфорт още в началото на първия мандат и продължи да инвестира значителни публични средства в поддръжката на позитивния си образ - продукт на договорите за медийно обслужване. Още преди месеци, всеки жител на Благоевград можеше да усети наближаващите избори, защото в града ни взеха да се случват „чудеса“. Общинското ръководство се сети, че трябва да се мият улици, ударно започна да се асфалтира, да се режат ленти на неясно до каква степен завършени обекти и да се правят първи копки. Колко ли по-добре щяхме да живеем, ако цял мандат се работеше както преди избори…

Подобна активност се забелязва в почти цялата страна около избори, не мисля, че това е нов похват в политиката.

Съгласен съм. Аз не бих протестирал, ако всичко това беше част от дългосрочна стратегия за справяне с тежките икономически, социални и екологични проблеми на града ни. Уви, този екип на Общината вече втори мандат работи на парче, потушава възникнали пожари тук и там. С една единствена цел - да осигури на досегашния кмет и най-близкото му обкръжение спокойни и охолни старини, най-вероятно там където живее и днес, а именно не в Благоевград. Не трябва да продължаваме да търпим такъв тип управление. 

Твърдите, че настоящият кмет не милее за родния си град?

Моето впечатление е, че ако г-н Камбитов цени нещо, то това е властта, в която се е вкопчил със зъби и нокти. Явно твърде много е заложено на карта. Това личи съвсем ясно от вложените усилия за да не бъде прекратен предсрочно мандатът му като кмет. При грубо и еднозначно тежко закононарушение, което не предвижда по-леки санкции. Ето защо,  аз очаквам и до края на кампанията нашите опоненти да продължат да правят всичко възможно да предрешат избора, да откажат колкото се може повече хора да гласуват, за да натежи корпоративният и платен вот. Въпреки че много ми се иска да участвам в позитивна и почтена кампания и лично аз се опитвам да водя такава, очаквам да чуя още доста  откровени лъжи и манипулации от г-н Камбитов и компания.  

Какви манипулации? Бихте ли посочили нещо по-конкретно.

Сигурно бих могъл да изброя поне 110 примера,  в които провал се представя като успех от екипа на г-н Камбитов, но ще се спра само на два, защото са близки до сферата ми на работа. И в двата случая се касае за загуба на европейски средства. Например „успешното“ изпълнение на програмата за саниране доведе до пълен провал на европейските програми за енергийна ефективност у нас. Всъщност Благоевград е длъжник на цялата страна, защото без каквито и да е критерии тук бях санирани най-много блокове с парите на данъкоплатци от цяла България.

Разбира се, ако националната програма спазваше същите правила, каквито и европейските, първо с тези средства щяха да бъдат санирани много повече обекти, и то в пъти по-справедливо, в зависимост от финансовите възможности на собствениците. Второ, щеше да има много по-строг контрол на изпълнението и на качеството на строителните дейности, и най-вече на избора на изпълнител. Където община Благоевград определено има проблеми, видно от наложените финансови корекции по някои от изпълняваните европейски проекти, корекции които се плащат от жителите на Благоевград. И които са тема табу в прессъобщенията на Общината.

 А вторият пример?

Вторият пример касае така нареченото регионалното депо за твърди битови отпадъци, наскоро открито с фанфари и в присъствието на премиера на страната. Всъщност аз бих определил изпълнението на този проект като поредното пълно фиаско на екипа Камбитов, представено ни като небивал успех. Факт е, че първоначалният проект за депото имаше съществени недъзи, но също така е факт и че не беше направено нищо за спасяването на над 30 милиона европейско финансиране от предишния програмен период, за да се стигне до изграждането на обекта с бюджетни средства.

Тепърва, до 2023 година, на място ще се изграждат ключови инсталации за предварително и последващо обработване на отпадъците. Дори и тези срокове да се окажат предпоследни обаче, предвидените по двата проекта близо 170 000 лв. за публичност са гаранция, че своевременно и изчерпателно благоевградчани ще бъдат информирани за поредния подвиг на г-н Камбитов. "Благоевград Фест" ЕООД  естествено фигурира сред изпълнителите на проектите. Както е добре известно, от създаването му през 2017 г., дружеството е натоварено с отговорния  ангажимент да осигурява „коректното” медийно обслужване на кмета и Общинска администрация - Благоевград.

Междувременно, за да не се наложи да увеличава такса смет в изборна година, Камбитов отвори дупка в бюджета на общината от почти един милион лева, отишли за санкционни отчисления поради няколко годишното забавяне до тук. Вероятно имайки предвид подобни финансови еквилибристики, настоящият ни кмет обещава че такса смет няма да се повишава след ефективното заработване на депото, въпреки че задължителните финансови анализи по проекта сочат противното.

Тук е мястото да посоча, че ние от БСП още от 2011 година насам предлагаме коренна промяна на тарифната политика на Общината по отношение на отпадъците. Тази промяна е залегнала и в програмата на подкрепения от нас кандидат г-н Румен Томов и цели не само  по-справедливото изчисление на индивидуалните тарифи за всеки един гражданин на Благоевград, но и стимули за ограничаването на количеството отпадъци, които се изхвърлят ежедневно в общината, което би намалило съществено разходите за сметоизвозване, обработка и депониране. Въпреки всичко, Камбитов дължи отговор на поне три въпроса. Първият: От коя дата ще заработи депото? Вторият: Колко още пари на благоевградчани ще бъдат похарчени за транспортиране на отпадъците до други депа? И третият: Какъв все пак е размера на предвидената такса смет, след истинското въвеждане в експлоатация на новото депо?

В тази връзка, как смятате да убедите благоевградчани, че предлагате реална алтернатива на сегашния модел на управление? Представяте вашия кандидат като надпартиен, но в същото време той е подкрепен единствено от БСП като политическа формация?

От собствен опит знам, че повечето избиратели не четат предизборни програми, иначе отдавна да са проумели, че Атанас Камбитов няма такава. Ето защо аз не разчитам, че благоевградчани ще изберат номер 56 - номерът на нашата листа, и номер 70 -  номерът на Румен Томов в бюлетината, заради по-добрата програма, нищо че тя е факт. Разчитам на това, че нашият кандидат е единственият, който не възпроизвежда статуквото в Община Благоевград. Днес имаме модел на местно управление, включващ кмет, който прави каквото си иска, без да полага дори минимални усилия да спазва закона, безличен и послушен общински съвет, който по никакъв начин не е в състояние да постави самозабравилия се кмет на мястото му, защото се е оплел в хиляди зависимости.

Модел, в който участието на жителите на Благоевград в управлението на общината се свежда единствено до гласуването им на избори.  Това повече не може и не бива да продължава. Основната задача на г-н Томов не е да привлича отделни партии на своя страна, а гражданите на Благоевград, независимо от политическата им окраска. Сигурен съм, че дори и сред съпартийците на досегашния кмет има немалко такива, които виждат че моделът „Камбитов” е пагубен за Благоевград. Никой не иска семейството и децата му да живеят в рушащ се дом. Възраждането на Благоевград е несъмнено надпартийна цел. Като носител на промяната Румен Томов няма алтернатива.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK