Спортната олимпиада на АУБ се адаптира към епидемичната ситуация

Снимка: Infomreja.bg, архив

Олимпийският дух в Благоевград е несломим

Единствената по рода си студентска олимпиада, организирана от Американския университет в България (АУБ), ще се проведе за 15-а поредна година, а участниците ще се състезават в 16 различни дисциплини.

Събитието включва състезания в спортове като плуване, лека атлетика, баскетбол, футбол и волейбол, както и дърпане на въже и състезание за бързина и пъргавост, уникални по рода си за олимпиадата на АУБ.

Тържествената церемония по откриването и запалването на олимпийския огън ще се състои тази вечер, а в неделя, 13 септември, на бейзболното игрище “Портър Фийлд” в Благоевград ще се проведат самите състезания.

Тази година специалният гост ще бъде Тервел Пулев. Той е трикратен европейски медалист и носител на бронзов медал от олимпийските игри в Лондон през 2012 г. През 2019 г. печели вакантната титла на WBA в полутежка категория.

От създаването на олимпиадата до днес специални гости на събитието са били капитанът на националния ни отбор по волейбол Владо Николов и тогавашният треньор Камило Плачи, бившият волейболист Любо Ганев, лекоатлетката Ивет Лалова, световните и европейски шампиони по борба Армен Назарян и Иво Ангелов, олимпийските медалистки Евгения Раданова и Румяна Нейкова, Радослав Янков, шампионът по плуване Петър Стойчев и много други, допринесли за развитието на спорта в България.

В състезанията се очаква да се включат стотици студенти и преподаватели от университета, както и жители на Благоевград. Тазгодишната олимпиада е адаптирана към епидемичната ситуация и мерките, които се налагат за провеждането на мероприятие с такъв мащаб. Предвидени са специални маски за организаторите, както и достатъчен брой дезинфектанти за всички участващи, които ще бъдат разположени на ключови места от терена.

„Ние организираме събитие, каквото досега не е имало в нито един български университет. Освен популяризирането на спорта, всяка година AUBG Olympics подкрепя различна благотворителната инициатива. До момента събраните средства са подпомагали домове за деца, лишени от родителски грижи, български параолимпийски състезатели и деца в тежко здравословно състояние“, споделят от AUBG Olympics.

„Както всяка година досега, сме подготвили не само множество награди за победителите, но и прекрасна атмосфера, включваща музика, напитки и здравословни храни за зрителите, всичко планирано по начин, по който да не се застрашава здравето на участниците и организаторите“, допълват от спортния клуб.

За осъществяването на инициативата, целяща да мотивира младите да водят по-здравословен начин на живот, работят ентусиазирани 41 студенти от университета. Освен със средства на АУБ, събитието е любезно подкрепено финансово и материално от множество български компании.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK