Американки вариха шарен боб и виха сарми в Абланица

снимки: infomreja.bg

Група жени от САЩ посетиха хаджидимовското село Абланица и за няколко часа преживяха незабравими емоции в дома на читалищния секретар Зейнеп Имамова, където бяха посрещнати според българската традиция с вкусна и още топла погача.

Пред чужденките, които бяха от различни градове и щатове в Америка, майсторката на старата традиция по шаренето на абланишките булки Джемиле Хавальова направо събра очите на гостенките, като направи показно и нашари с булчинска украса красивата си внучка Емел.

А когато малката булка стана готова, американките се надпреварваха да се снимат с нея, за да покажат след това на близките си незабравимия спомен от Абланица.

Американките заедно с домакинята Зейнеп Имамова вариха шарен боб в гърне и виха лозови сарми. Богатата трапеза, на която домакините от Абланица поканиха гостенките, изобилстваше от местни гозби и ястия, баници и домашно приготвени сладкиши.

Силно впечатлените чужденки научиха как се тъче на дървен стан и дори се пробваха в това местно изкуство, което по селата в Гоцеделчевско все още е живо. Те се премениха и в стари местни носии, а девойки самодейки специално за гостите пяха песни от абланишкия автентичен фолклор.

Според прорамата, подготвена им от Бизнес инкубатора в Гоце Делчев, американките се отправиха към Мелник, където ще продължи българската им разходка.

От Абланица обаче те отнесоха със себе си стотици снимки, много адреси за продължаване на вълнуващи приятелства и незабравими спомени. И от двете страни имаше покани за следващи гостувания.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK