Тровят животни със забранена отрова в Гоце Делчев?

снимка: infomreja.bg, архив

Нови случаи на отровени домашни животни са регистрирани снощи в Гоце Делчев. Свидетел на три отровени котки само през вчерашния ден е станал екипът на Радио В-99, откъдето алармираха обществеността и институциите.

По данни на ветеринарните лекари в района, случаите на умишлено умъртвени животни зачестяват в последните години. Най-често се използва селскостопанска отрова "Каунтер", която е силно смъртоносна и е забранена за употреба.

Препаратът е забранен за цялата територия на Европейския съюз от 2007 г., като крайният срок за изтегляне от пазара у нас е бил през 2009 г. Отравянето с „Каунтер” може да бъде фатално при поглъщане, вдишване и дори контакт с кожа и очи.

Според фондация „Четири лапи” отравянията на животни са придобили изключително масов характер в цялата страна.

При умишлено тровене примамките се разхвърлят произволно и опасността храната да попадне в ръцете на възрастен човек или дете е огромна.

Показателен е случаят отпреди две години, когато жена от Гоце Делчев  едва не загуби живота си, след като пое отрова, хвърлена за бездомни кучета. Тя бе спасена по чудо от лекарите, но кучето й почина от отровата.

Миналата година пък клип на улично куче в Гоце Делчев, агонизиращо след поета отрова, потресе потребители на социалната мрежа.

В част от коментарите тогава се твърдеше, че Общината има пръст в поставянето на отровни примамки за уличните кучета, но кметът Владимир Москов ги опроверга, като категоричо отрече информацията и заяви, че в Гоце Делчев работи приют за бездомни кучета и това е единственият начин, който се използва за справяне с проблема.

Засега все още няма задържани или наказани лица за разпространение на отровни примамки, няма сериозни санкции и за нелегална търговия със забранени препарати, които продължават да се използват от селскостопанските производители от региона.

 

КОМЕНТАРИ

Мили21:25 - 18.02.2015
Така наречените еХо полицаи изтровиха много кучета,особено Бенжи
Лили15:28 - 18.02.2015
"Владимир Москов ги опроверга, като категоричо отрече информацията и заяви, че в Гоце Делчев работи приют за бездомни кучета и това е единственият начин, който се използва за справяне с проблема." Моля, проверете къде е този "приют", как "работи" и как се "справят" с проблема. Ще Ви бъда благодарна ако откриете такова нещо и ме зарадвате.
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK