Американците избраха: Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

Снимка: Getty Images

Доналд Тръмп е новият, 45-и президент на САЩ. Победата му беше официално обявена около 9.50 ч. българско време, след като стана ясно, че ексцентричният милиардер печели 275 електорални гласа при необходими за триумфа 270, съобщава Нова тв.

Кандидатът на Републиканската партия спечели по-сериозна подкрепа от гласоподавателите в ключови щати, в които резултатът от вота до последно беше на кантар.

Тръмп набра преднина пред опонента си от Демократическата партия Хилъри Клинтън веднага след края на изборния ден.

Резултатите от гласуването в 45 от 50 щата сочат, че Клинтън има едва 218 електорални гласа.

„Ще увеличим двойно икономическия си растеж и ще имаме най-силната икономика в света”, заяви Доналд Тръмп, след като стана ясно, че той ще следващият президент на САЩ.  

Ще изградим отново нашата инфраструктура и така ще осигурим работа на милиони американци.  Ще се погрижим за нашите ветерани”, обеща още Тръмп.

"Америка няма да бъде нищо друго освен най-великата сила", каза още той. Въпреки това милиардерът обеща като президент да търси партнъорства, а не конфликти.

„Всеки американец ще има възможността да реализира своя пълен потенциал. Забравените мъже и жени на нашата страна вече няма да бъдат забравени", заяви Тръмп, а към всички свои избиратели той се обърна с думите: "Обещавам, че няма да ви разочаровам, ще си свършим работата страхотно". 

В първото си изявление след победата Тръмп благодари на семейството и близките си за подкрепата и помощта. Той разказа, че минути преди да се качи на сцената е получил обаждане от Хилари Клинтън, която го е поздравила за победата. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK