Алпинистът Калоян Пейчев бе гост на хижа "Попови ливади" край Гоце Делчев

Снимка: Личен архив

Известният алпинист и сертифициран планински водач, Калоян Пейчев, бе гост на любезните домакини на хижа „Попови ливади“ край Гоце Делчев - Митко и  Ели Пирнареви. Хижата бе една от базисните спирки на алпиниста, който в момента, бягайки, преодолява предизвикателството на маршрута „Голямото Е“.

"Много се зарадвахме на посещението на Калоян при нас. То не е за пръв път и може да се каже, че отношенията са ни вече приятелски. Посрещнахме го със скумрия, по специалната рецепта на хижарката Ели. Освен това имаше и домашна пилешка супа и специално за него приготвихме любимия му десерт — мляко с ориз. Направихме всичко възможно да се чувства при нас добре и да си почине ползотворно, преди да поеме рано тази сутрин по набелязания маршрут“, сподели, щастлив от посещението на алпиниста, хижарят Митко Пирнарев.

Калоян Пейчев в момента тича през трите европейски маршрута, които минават на територията на  България — Е3, Е4 и Е8. Носи със себе си проследяващо устройство, с което във всеки момент може да се види къде по трасето се намира.

Вчера беше 17-ия ден — преход от х. "Вихрен" до х. "Попови ливади". Тази сутрин Калоян рано тръгна за хижа "Извора" със специалната подкрепа на неговия приятел Радослав Мирчев, който дойде за последния етап от маршрута, споделиха още от хижа „Попови ливади", като допълниха, че Калоян Пейчев е изключително скромен, непретенциозен и много волеви човек, на когото всички могат само да се възхищават.

На 20. юни Калоян Пейчев тръгна в пробега си на трите най-дълги маркирани маршрута, които има намерение да пробяга за един месец  – това са Е3 (Ком - Емине), Е4 (Витоша – Верила – Рила – Пирин – Славянка) и Е8 (Рила – Родопи). Калоян стартира от Е3 / Ком –Емине/, който е най-дългият от трите маршрута и е половината от цялото „Голямо Е”.

„Беше  много предизвикателно, защото има големи изкачвания и спускания – това е планински терен и изморява допълнително”, казва Пейчев, който за една  нощ се базира в хижа “Попови ливади" край Гоце Делчев.

Според предварителния му план изминава по 60 км средно на ден с над около 2000 м денивелация, което означава около 10-12 часа на ден бягане и ходене.

„За мен планината е здраве. Колкото по-голяма част от времето си прекарвам там, толкова повече осъзнавам, че планината ни прави по-силни. Искам да покажа, че в планината наистина можем да поддържаме тялото си здраво, а не чрез аптеки и лекарства”, е категоричен атрактивният български алпинист.

По време на едномесечния си преход, в който преодолява предизвикателството на "Голямото Е", Калоян разчита на храна от хижите и населените места, през които минава. Изпълнява маршрута си през светлата част от деня, за да може да почивав по-добре нощем.

34-годишният софиянец заявява, че няма личен треньор и се подготвя сам за своите предизвикателства. В края на миналата година си подготви тренировъчен план, чрез който да привикне към многодневни бягания с дължина над 50 км в планински условия.

Калоян Пейчев се определя като човек, пряко обвързан с планината, прекарвайки голяма част от времето си именно там. Практикува разнообразни дейности, предимно насочени в по-предизвикателната, екстремна част – традиционен алпинизъм, екстремни ски, а в последните години – планинско бягане на дълги, технични дистанции.

 

КОМЕНТАРИ

Граничар16:26 - 07.07.2018
Митето Пирнаревия дето краднеше като граничен полицай на КПП-Илинден и го уволниха кат му щракнаха прангите, вече е хижар?... Въиии сакън!
Граничар16:23 - 07.07.2018
Митето Пирпиревия дето краднеше като граничен полицай на КПП-Илинден и го уволниха кат му щракнаха прангите, вече е хижар?... Въиии сакън!
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK