Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни

Алпинистът Боян Петров, снимка: Личен архив

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от дни. Той е по склона на връх Шиша Пангма в Хималаите. Това написа във "Фейсбук" съпругата му Радослава Ненова.

"Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него", пише Ненова в поста си в социалната мрежа.

По думите ѝ спасителна акция в момента не е възможна. "Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре", надява се Радослава.

Малко по-късно от МВнР съобщиха, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност в Хималаите на територията на Тибетски автономен район, КНР.

В посолството на Република България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г. Боян е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход).

Отсъствието му е забелязано от участниците в експедицията в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч. местно време от лицето за връзка от района на Шиша пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава.

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая.

През юли 2017-та алпинистът изкачи върха Гашербрум-2, висок 8 035 метра. Той беше неговият 9-и осемхилядник.

В периода от 2009 до 2017 година Петров покори девет осемхилядника - Гашербрум-1 (8068), Канчендзьонга (8586), Броуд пик (8047), К2 (8611), Манаслу (8163), Анапурна (8091), Макалу (8463), Нанга Парбат (8126) и Гашербрум-2 (8035).

Алпинистът цели да стане първият българин, покорил всичките 14 върха над 8 000 метра в света. До заветната цел остават само още пет осемхилядника, между които и най-високият връх в света - връх Еверест. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK