Не само „Пътна полиция“ има право да спира и проверява

Снимка: Infomreja.bg

Такива правомощия имат и служители от други полицейски структури

Не само „Пътна полиция“ има право да спира и проверява.

Такива правомощия имат и служители от други полицейски структури, но не всички могат да налагат наказания по Закона за движение по пътищата.

В случаите, когато нарушението е по-тежко, (водачът е без СУМПС, неадекватно поведение, мирише на алкохол ) се изчаква идването на патрул от „Пътна полиция“, а в по-маловажните случаи се изготвя докладна записка, в която се описва нарушението и се изпраща в „Пътна полиция“ за вземане на отношение.

В никакъв случай не предлагайте и давайте подкуп на полицейския служител, понеже и Вие ще носите наказателна отговорност.

Ежедневно на територията на гр. София се провеждат специализирани полицейски операции за осигуряване на обществения ред и противодействие срещу престъпността за:

-Установяване, задържане и профилактика на лица с чуждо гражданство, незаконно проникнали на територията на РБ, пребиваващи на територията на гр. София.

-Установяване, задържане и профилактика на лица, които противозаконно подпомагат чужденци да пребивават в страната, както и други извършители на престъпления.

-Противодействие на престъпления свързани с противозаконно отнемане на МПС и кражба на вещи и части от тях.

-Извършване на проверки с цел установяване на нелегално пребиваващи чужди граждани от т.н. „рискови държави”.

Как и къде могат да Ви спрат за проверка полицейските служители:

-Знаците и сигналите за спиране на водачите на превозни средства се подават от полицейския служител своевременно със стоп палка или с ръка, като се посочва мястото за спиране на превозните средства. През нощта и в условията на намалена или ограничена видимост може да се използва и червен светлинен сигнал.

- Преди подаването на знака или сигнала полицейският служител застава срещу движението върху пътното платно, непосредствено до банкета или бордюра.

- На водача на МПС трябва да се осигури възможност да спре плавно и да не създава опасност или да бъде пречка за останалите участници в движението.

- Спиране на превозните средства на места с ограничена или намалена видимост, непосредствено преди или след кръстовища, пешеходни или велосипедни пътеки, мостове, подлези, надлези, стеснени участъци, жп прелези, тунели и на други места, където спирането е забранено, се допуска по изключение при условие, че е осигурена безопасността на участниците в движението и служителите от наряда.

- Когато полицейските служители се движат с автомобил или мотоциклет, спирането на превозните средства става със стоп палка или с ръка при изравняването с тях или след изпреварването им.

-Проверка на водач и ППС се извършва задължително при неработещ двигател.

-ПРОВЕРЯВАЩИЯТ ПОЛИЦЕЙСКИ СЛУЖИТЕЛ СЕ ПРЕДСТАВЯ, КАТО ПРОИЗНАСЯ ДЛЪЖНОСТТА, ФАМИЛИЯТА, СТРУКТУРНОТО ЗВЕНО, ПОВОДА ЗА СПИРАНЕ, И УВЕДОМЯВА ВОДАЧА, ЧЕ ПРИ ПРОВЕРКАТА МОЖЕ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ ВИДЕО- И АУДИОЗАПИС;

-ПРИ ПОИСКВАНЕ ПОЛИЦЕЙСКИЯТ СЛУЖИТЕЛ ПОКАЗВА СВОЯТА СЛУЖЕБНА КАРТА ИЛИ ПОЛИЦЕЙСКИ ЗНАК;

-По време на изготвяне на административни документи на пътя водачите и пътниците престояват в проверяваното превозно средство или на разстояние от полицейския автомобил, а документите им се представят за подпис извън служебното МПС върху подходящо за целта място.

- При проверката не се допуска проверяваните лица да влизат, престояват, оставят или вземат предмети във и от служебния автомобил.
При установяване на невръчен електронен фиш на проверяваните лица полицейски служител отпечатва същия чрез мобилно печатащо устройство и предприема действия за връчването му. Лицето, на което е връчен електронен фиш, подписва обратна разписка (за всеки електронен фиш), удостоверяваща връчването.

В случаите на проверка на МПС полицейският служител може допълнително да:
- отдава разпореждане на водача да изключи двигателя, да извади контактния ключ и го постави на арматурното табло;
- отдава разпореждане на водача да излезе бавно от колата и да застане пред автомобила си с лице към него;
- отдава разпореждане на лицата в автомобила да стоят неподвижно в МПС-то.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK