2 години наши сънародници се борят за поставянето на паметна плоча в Босилеград

Снимка: Личен архив

Наши сънародници от Западните покрайнини почитат днес жертвите на Босилеградския погром, при който са избити 33 човека и са опожарени стотици къщи.

На 15 май 1917 година сръбска паравоенна чета от 200 души, командвана от поручик Коста Милованович Печанац, нахлува на територията на Царство България, избива 33 души цивилно население, изгаря две деца, опожарява Босилеград и селата Горна и Долна Ръжана, Горна и Долна Любата и Горна Лисина като изгаря 317 къщи и нанася материални щети за 2,5 милиона тогавашни лева.

От 2017г. гражданските организации в Босилеград, полагат огромни усилия да поставят паметна плоча с имената на жертвите от Босилеградския погром по повод 100 години от събитието.

"Целта на отбелязването на тази трагична за Босилеград дата е да се отдаде почит на жертвите и да започне процес за национално помирение между българи и сърби“, обяви председателят на Културно-информационния център в Босилеград, Иван Николов.

По негови думи идеята все още не е осъществена поради съпротивата от страна на местната власт.

Две паметни плочи с имената на жертвите бяха отнети от полицията и бяха върнати след срещата на президентите Румен Радев и Александър Вучич през юни миналата година. Отново бе задвижена процедурата за поставяне на паметна плоча, но без резултат.

„Тази година организираме поклонение пред гробовете на Стою Аначков Попов в с. Долна Любата и на Рангел Илиев в с. Горна Любата. Ще отдадем необходимата почит на жертвите, но вероятно отново ще бъде подложени на засилен контрол от страна на местната полиция. Не се изключени и провокации. Не бяха едно или две неща през годините. Последно за Коледните празници сръбските власти не пуснаха до Босилеград подаръци за децата, които бяха подготвени от Столична община“, обяви още пред ИНФОМРЕЖА, Иван Николов.

Той допълни, че на 16 май от 17,00 часа в Общинския театър в Кюстендил, Македонския научен институт – научно информационна група, Кюстендил и КИЦ „Босилеград“ ще открият фотодокументална изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917г.“.

Автор на изложбата е доц. д-р Ангел Джонев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK