Обвинен съм, защото се казвам Лютви Местан

Снимка: БГНЕС

Лютви Местан се съмнява, че прокуратурата не се ръководи от правото

Обвинен съм не защото съм виновен, а защото се казвам Лютви Местан.

Това заяви в студиото на БТВ Лютви Местан във връзка с повдигнатото му обвинение за катастрофата, при която загина 6-месечно бебе. Инцидентът стана край разклона на село Загорско на 14 април 2019 г. Бащата на загиналото бебе - Юсеин Тефик, също е привлечен като обвиняем, а разследването приключи преди седмица, след като няколко пъти беше удължавано.

Лютви Местан се съмнява, че прокуратурата не се ръководи от правото, а изпълнява политическа поръчка. "Заявявам, че вместо пълно и обективно разследване, прокуратурата упражни върху мен истинска репресия, прокурорски произвол и ми отне правото на справедлив досъдебен процес. Послужи си с грубо манипулиране на фактите и обстоятелствата", заяви Местан.

Той обясни, че обвинението за неспиране на знак "стоп" е нелепо и клеветническо и това не може да бъде доказано. Второто обвинение било, че е имал видимост. Паралелно с това между двата огледа вече фактите по делото са грубо манипулирани, тъй като именно по линия на видимостта са изсечени над 100 храста с височина 3 метра. Именно те, по думите на Местан, са образували "абсолютно невидима преграда". "Това е унищожаване на доказателства, което е тежко престъпление, а прокуратурата не го разследва", обясни още Лютви Местан.

Също така в последствие е поставена стоп линия, която измества видимостта с 5 м. по-напред. Местан показа и снимка с кола на bTV от излъчения репортаж тогава, на която не се вижда стоп линия. След това показа и снимка от делото, приложена от прокурорите, на която ясно се вижда стоп линия.

Като атака срещу себе си Лютни Местан посочи обявените 13 нарушения в предишни периоди - "това са нарушения, извършени от коли, в които никога не съм се качвал." Местан смята да заведе дело за това, но след приключване на това дело.

По думите му в същото време само за периода 2005-2019 г. за Юсеин Тефик за установени 18 тежки нарушения, 14 от които за превишена скорост и 4 за неправилно изпреварване. Неговата книжка обаче не е била отнета след катастрофата. Това е направено едва преди 10-тина дни.

Припомняме, че главният прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали, пише news.bg.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK