Алманах “Македония” влиза в колекцията на културния център в Босилеград

снимки: infomreja.bg

Отбелязаха 16 години от създаването на Културно-информационния център в Босилеград в присъствието на гости от Кюстендил и столицата. Честването уважиха заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, лидерът на червено-черните в Кюстендил Георги Петров и председателят на Дружество “Св.Св. Кирил и Методий” Анани Константинов.

Специално за празника Ангел Джамбазки подари на центъра Алманах “Македония”, издаден през 1931 г.

“Категорично мога да кажа, че Босилеград е изоставен от българската власт. Тези хора говорят прекрасен български език и се гордеят, че са едни от нас. В пограничните райони трябва да има данъчни облекчения, по-високи заплати за учители и лекари. Една нация без образование и здравеопазване не е нация”, коментира Ангел Джамбазки.

“Преди 16 години прерязахме лентата на Културно-информационния център. Оттогава започна много сериозна борба за развиване на българщината за нашите сънародници в Босилеград. Посоката, в която вървят младите, ми дава уверението да се борим. Все повече наши деца  искат да изучават български език, но държавата Сърбия не успя да се справи с този проблем”, обяви председателят на културното звнето Иван Николов.

По негови думи учебната година за българите в Западните покрайнини е започнала със закриването на две паралелки заради липсата на учебници.

“Това го слагам за грях и на българската, и на сръбската държава”, беше единственият коментар на Николов.

Сред приоритетите, който си поставя той е да бъде възстановена българската телевизия в Босилеград. “8 хил.българи сме на тъмно и без нашите канали. По този начин България влизаше в домовете ни, а сега я няма", обяви още председателят на Културно-информационния център в Босилеград.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK