Румен Радев: Да решим искаме ли да сме подвластни на чуждо влияние

Снимка: Рresident.bg, архив

„В следващите дни ще бъдат регистрирани и обявени парламентарните групи. Веднага след това ще започнат консултациите и след тях ще връча мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател от най-многочислената парламентарна група“.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в парламента, преди откриването на първото заседание на 44-то Народно събрание. Държавният глава уточни, че конституционната процедура по връчване на проучвателен мандат ще стартира следващата седмица и изрази надежда в началото на месец май новият кабинет да бъде факт.

„Тук съм, за да засвидетелствам своето уважение към българския парламент и към избора на българския народ в лицето на народните представители. Преди седмица направих обръщение, отправих ясни послания какво очаква от нас българският народ, както и своите пожелания към народните представители. Приоритетите не са се променили. Всички ние очакваме сериозни резултати от този парламент“, посочи държавният глава.

В отговор на въпрос дали очаква новият парламент да разгледа промените, свързани с изборното законодателство и въвеждането на уседналост, президентът Радев заяви, че Народното събрание, правителството и държавните институции трябва да решат каква държава ще бъде България по отношение на гарантирането на националната сигурност.

„Дали ще продължим да бъдем държава, която ще бъде подвластна на чуждо влияние, или ще има законодателство, което ще слага бариера на това влияние. Ето това е големият въпрос и тук няма никакво значение за коя държава говорим“, подчерта президентът.

„Трябва да решим наистина, ще бъдем ли държава, която няма да допуска регистриране на етнически партии, конструирани отвън. Ще бъдем ли държава, която ще се грижи за своите религиозни общности, като ги закриля от външно влияние и не допуска тяхната капсулация и попадането им под влиянието на други държави.

Ще бъдем ли държава, която ще се грижи за своите вероизповедания, независимо от религията, като ги закриля, осигурява финансово и помага за религиозното им образование или ще бъдем държава, която ще допуска цялото финансиране на някои от нашите религиозни общности да се извършва отвън“, заяви още Румен Радев.

Държавният глава беше категоричен, че ако институциите са решени да не допускат намеса във вътрешните работи на страната ни и използват по най-добрия начин всички механизми за колективна защита по линия на ЕС и НАТО и ако наистина се полагат грижи за Българската армия, тогава няма никакво значение кой и от къде ще гласува.

„Но за да бъдем такава държава трябват отговорни и ефективни действия, и законодателни, и организационни, и финансови. Ако българската държава реши да поеме обезпечаването на всички религиозни общности в държавата, включително заплати, издръжки на религиозни храмове, ще трябват 15-17 млн. лв. Нека парламентът и правителството да преценят струва ли си да се дадат тези пари“, посочи още президентът.

Държавният глава заяви, че очаква с новото правителство да работи конструктивно, в името на България. „Неслучайно вече многократно заявих, че няма никакво значение какъв ще бъде кабинетът. С този кабинет, след като е избран от българския народ, аз съм длъжен и ще работя. Надявам се да работим принципно в името на защитата на националния интерес и в отговор на очакванията на българския народ“, посочи още Румен Радев.

Помолен да коментира резултатите от проведения референдум в Република Турция, президентът подчерта, че уважава правото на всеки народ да избира сам своето конституционно устройство и своята форма на управление.

„Ненамесата в чуждите дела е най-големият залог за добросъседски отношения“, категоричен беше Румен Радев. Държавният глава добави, че има сигнали и динамични процеси в Република Турция, които ни тревожат, но въпросът как е ние сами ще погледнем отвътре на нашата собствена сигурност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK