Александър Вучич е новият сръбски президент

Александър Вучич, снимка: БГНЕС

Лидерът на Сръбската прогресивна партия /СПП/ и премиер на страната Александър Вучич спечели още на първи тур президентски избори. Това сочат резултатите оповестени от Ипсос при над 96 на сто от преброените гласове, пише БГНЕС.

Вучич получава подкрепата на 55.2 % от избирателите. Следват Саша Янкович с 16.1%, Лука Максимович, известен с псевдонима Любиша Прелетачевич-Белия с 9.4%, Вук Йеремич с 5.7% , кандидатът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел с 4.4%, Бошко Обрадович с 2.3%, Саша Радулович с 1.4%, Милан Стаматович с 1.2%, Ненад Чанак с 1.1%, Александър Попович с 1.1% и Мирослав Парович с 0.3%.

В изборите за държавен глава участваха 11 кандидати. Избирателната активност е около 55 на сто. Сегашният държавен глава Томислав Николич се отказа от битката за втори мандат след като не получи подкрепата от партията, която го издигна преди пет години - Сръбската прогресивна партия.

В първото си изявление Вучич благодари на всички, които са гласували за него и подчерта, че е получил с 12 на сто повече гласове от всички негови опоненти събрани заедно.

„Особено искам да изразя благодарност на госпожа Меркел и на Владимир Путин за това, че имаха смелостта да водят преговори със Сърбия и с мен като министър-председател и по време на кампанията, въпреки че и на двамата им казах, че остават съответно 15 и 3 дни до настъпването на предизборната тишина”, каза Вучич.

Според него новото правителство ще бъде сформирано до два месеца. Повечето наблюдатели в Белград смятат, че новият премиер на Сърбия ще бъде служебна фигура, напълно под контрола на Александър Вучич. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK