Александър Николов: Има риск за енергийната система заради източването на язовирите

Александър Николов, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“, снимка: БГНЕС

"Ситуацията не е добра, съществува риск за енергийната система с източването на вода от язовирите. Язовирите, съгласно Закона за водите, са с многостранни цели. Най-високият приоритет е опазването на околната среда. Основното им предназначение е да осигуряват водоснабдяването за питейни нужди.

Един от по-ниските приоритети е производството на електроенергия. Заради лошото време, увеличената консумация на енергия в страната, наличието на някакви проблеми с активирането на така наречения студен резерв предизвиква необходимостта от някаква заместваща мощност. В същото време студеното време предизвика проблеми и във въглеподаването, в добива и снабдяването с въглища.

Има проблем с количествата въглища в държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. Какво би станало, ако по някаква причина се случи проблем и работата на Мини „Марица Изток“ бъде нарушена, т.е. наруши се снабдяването с въглища? Именно по тази причина е издадена наредба, според която ТЕЦ-овете трябва да разполагат с минимални количества въглища, които трябва да се намират на склад.

„Марица Изток 2“ не разполага в момента с тези въглища на склад. Тя има около 30%, които са крайно недостатъчни. Същото е положението и с язовирите. В големите язовири, които се използват за нуждите на хидроенергетиката, няма толкова вода, колкото е необходимо. Има язовири със запълняемост 50%, но и такива със запълняемост едва 10%.

Има известна съпротива в Министерството на околната среда и водите относно ползването на количеството вода в язовирите за производството на ток. В момента трябва да се направи баланс на риска. Ако спазим Закона за водите, спрем изтичането на вода от язовирите и респективно не се произвежда електроенергия от ВЕЦ-овете на въпросните язовири, това означава, че тази мощност, която е необходима като електричество трябва да дойде отнякъде. Дали ще бъде увеличена мощността на някои от ТЕЦ-овете, дали ще се внася електроенергия /АЕЦ „Козлодуй“ в момента произвежда на максимум малко над 2000 Мегавата/?

Някои от ТЕЦ-овете могат да бъдат натоварени допълнително, но за целта са необходими въглища. Най-лесният на пръв поглед вариант е да се внася електроенергия, но този внос ще се отрази на вносителя. Както знаете тук буферът е Националната електрическа компания /НЕК/. Тя ще внесе ток на по-скъпата цена, ще го продаде на регулираната и респективно ще започне да инкасира загуби.

Заради подобна политика състоянието на НЕК е такова „цветущо“. Ситуацията не е добра. Да се надяваме, че колегите балансират между двете беди, за да обезпечат с електроенергия населението и промишлеността. Но риск има с източването на водата. В момента консумацията на електроенергия е около 6800 Мегавата. Това не е кой знае какво количество, преди 20 дена то надхвърляше 7000 мегавата, но в никакъв случай не е и малко количество електроенергия.

В близките дни се очаква времето да стане още по-студено. Това вероятно ще увеличи консумацията, което ще предизвика ново източване на язовирите, за да се компенсира. В един момент може да се окаже, че сме на някакъв критичен минимум. В такъв случай очаквам МОСВ образно да скочи, че това трябва да се спре. В момента МОСВ като принципал пише писма, че трябва да се ограничи консумацията.

Впоследствие могат да вземат по-крути мерки и да ги ограничат с по-сурови действия. В момента запасът от вода в повечето язовири е по-нисък, отколкото е регламентираният. Това означава, че законът е нарушен. Трябва заповед на министъра и да се спре ползването на водата за производството на ток, защото ще бъдат нарушени по-приоритетни потребители – жителите на градовете, някои производители". 

Коментар на Александър Николов, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ пред БГНЕС
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK