Александър Манолев: Очакваме българският износ през 2019 г. да надхвърли 57 млрд. лв.

Александър Манолев, снимка: Министерство на икономиката

Очакваме българският износ през 2019 г. да надхвърли 57 млрд. лв. Тази прогноза направи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на българо-японски бизнес форум. В събитието участие взеха и посланикът на Япония у нас Н.Пр. Масато Ватанбе, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия Бойко Таков, заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Георги Стоев и др. За участие във форума пристигна и японска бизнес делегация ръководена от Сатоши Абе, генерален директор на представителството на Японската организация за външна търговия във Виена.

„Днешното събитие е още една възможност да представим потенциала за инвестиции в България и да задълбочим контактите между нашите две страни“, каза Александър Манолев. По думите му в последната година има сериозна активизация в двустранните ни икономически отношения. Участниците в срещата оцениха като много успешен бизнес форума, който се проведе в България през месец юни миналата година и в който участие взеха над 30 японски компании. "Организирането на ново бизнес събитие в кратък период показва, че има сериозен потенциал в икономическата сфера между нашите две страни и че България е атрактивна дестинация за инвестиции", посочи Александър Манолев.

Той акцентира на икономическите резултати, които България постига – ръст на БВП над средния за Европейския съюз, увеличение на експорта ни и сериозен интерес за навлизане на нови инвестиции. “Тези тенденции в българската икономика дават основание за оптимизъм, но ние трябва да положим всички усилия за гарантиране на стабилността и адаптиране към предизвикателствата от новата индустриална революция, пред която сме изправени“, подчерта икономическият заместник-министър.

Акцент в изказването му бяха и някои от най-добре развиващите се сектори на българската икономика като информационни и комуникационни технологии, автомобилостроене и машиностроене, хранителна промишленост и др. „Вярвам, че имаме голям потенциал не само за стартиране на повече общи проекти между българския и японския бизнес, но и за по-осезаемо присъствие на наши стоки на вашия пазар“, каза още Александър Манолев.

Организирането и провеждането на събитието бе по инициатива на зам.-министър Манолев и посланик Ватанбе и бе обсъдено на работна среща между двамата през месец декември 2018 г. Тогава двамата се договориха да наситят 2019 г. със съвместни събития в икономическата сфера и да си партнират за провеждането на още няколко ключови форума. Тези действия са в изпълнение на подписания между тях екшън план за активизиране на икономическите контакти между двете страни в средата на 2018 г.

Зам.-министър Манолев проведе и двустранна среща с Сатоши Абе, генерален директор на представителството на Японската организация за външна търговия във Виена. Двамата се договориха за съвместно организиране на поне още един бизнес форум до края на годината и координирани усилия за повече съвместни проекти между бизнеса от двете страни. По време на срещата стана ясно, че Японската организация за външна търговия планира разширяване на присъствието си в нашата страна.

Отбелязано бе, че редица компании от азиатската държава вече развиват успешен бизнес в България, а организацията ги подпомага за разширяване на тяхната дейност и повишаване на експорта им за Европейския съюз. „Много специална бе 2018 г. – за първи път японски премиер посети България, а ние посрещнахме български делегации на високо ниво в страната ни. Настоящата 2019 г. също е специална – отбелязваме тройна годишнина в нашите двустранни отношения. Затова считам, че няма по-добър момент за активизиране на икономическите ни връзки и това трябва да бъде наша обща цел“, подчерта Сатоши Абе.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK