Александър Манолев: Българският износ се е удвоил за последните 10 години

Снимка: Министерство на икономиката

Българският износ се е удвоил за период от десет години и днес вече надхвърля 56 млрд. лв. годишно. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на форума „Глобални макротенденции и отражението им върху конкурентоспособността на ЦЮИЕ“, организиран от Института за икономическа политика с подкрепата на Фондация „Ханс Зайдел“.

„За същия период наблюдаваме сериозен ръст на българската икономика. Трудно е това да бъде измерено точно, но ако вземем данните за ръста на БВП ще видим, че за 10 години той е нараснал с около 30 млрд. лв.“, посочи зам.-министър Манолев. По думите му в топ 10 на страните, за които реализираме износ, има само една държава, която е извън Европейския съюз – съседна Турция. „Въпреки добрите връзки с всеки от съседите ни, все още имаме неизползван потенциал в икономическата сфера“, подчерта Александър Манолев и даде пример със Северна Македония, където тази година бе възстановено Търговското ни представителство.

Икономическият заместник-министър се спря и на темата за следващата индустриална революция, в която навлиза човечеството – т.нар. „Индустрия 4.0”. „В икономическата сфера единственият начин да бъдем от страните, които ще спечелят от нея, а не от тези, които ще загубят, е да създаваме много, още по-силни връзки със съседните ни държави“, каза още той и поздрави организаторите, че поставят фокус върху регионалното партньорство и глобалните тенденции.

Днешната конференция е 15-то издание от серията тематични конференции „Конкурентоспособност на българската икономика“, които Институтът за икономическа политика организират заедно с Фондация „Ханс Зайдел“. Форумът се фокусира върху две макротенденции - начинът, по който автоматизацията и дигитализацията поставят на изпитание парадигмата за евтината работна ръка; и какви са потенциалните последствия от сътресенията в глобалната търговия върху малки отворени експортноориентирани икономики като България. Сред лекторите са експерти от България и чужбина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK