ГЕРБ: Отговорността за безредиците се носи лично от Радев

Снимка: БГНЕС

Това заяви на брифинг депутатът от ГЕРБ Тома Биков

Нашата позиция е, че отговорността за безредиците се носи от Радев лично. Това е човекът, който от 4 г. насам се опитва да нагнети напрежение и вчера беше ескалацията на този процес. Смятаме, че голяма част от протестиращите срещу правителството вчера бяха подведени и без да разберат бяха превърнати във фон на шпиц командата на Васил Божков. това заяви на брифинг депутатът от ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на БГНЕС.

Въпросът е кой печели от това. Нито един гражданин, който се е движил в рамките на закона не печели от подобни събития, добави Биков. Още снощи призовахме Радев да отправи призив към хората, които вандалстват в София, той отказа да го направи. Вчера той не нарече мутри членовете и симпатизанти на ГЕРБ, а ги нарече страхливи хора. Огромната част от тези хора бяха членове на ГЕРБ, към тях се присъединиха и симпатизанти, нито са доведени със страх, нито са принуждавани да дойдат. Радев вече носи цялата отговорност за това, което се случи, каза Биков.

Организирани бяха хората със знанието на Радев, добави той. Смятам, че е недопустимо подобно поведение и всички политически сили трябва да положат необходимите усилия да държат българската нация в обща форма, а не да се посветят на каузата да издълбаят дълбока пропаст в българското общество, която да обезсили нацията и държавата и да лиши българския народ от възможности. Президентът се скри, когато започна насилието, него го нямаше по нито една телевизия. Имаше кратко прессъобщение, в което се казва хората да продължат да правят това, подчерта Биков.

Понякога не обръщаме внимание на низките технологии в политиката. Всички сме различни, много е лесно да ви накарам да се мразите помежду си или да ни мразите нас. Да накараш някого да мрази е лесно, трудно е да го накараш да вярва, каза от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев. Трудно е да се обединяват хората. В изкуството на политиката от различните хора дори с различни убеждения е трудно да организираш нещо добро. Каква политика, да си мерим протестите, да мерим кой е по-силен, имаме 100 000 членове, ако отговорим на призива, колко от тях биха могли да дойдат. Да мерим кой е по-силен – това ли е политиката и демокрацията, попита реторично Дончев. Аз съм учил, че политиката е състезание на личности, сблъсъкът на улиците няма нищо общо с политиката, това и спорт не е. Ние няма да допуснем гражданска война, даже да имаме шанс да я спечелим, категоричен е Дончев. Не може да е демократично, когато си спечелил и си избран, а когато друг е спечелил и е избран, това вече не е демократично. Напомням – обичайно политическият цикъл е такъв – първо ентусиазъм, много работа, накрая – резултати и отговорност. Ако някой е останал само в първата фаза, означава, че не се е развил, посочи още Дончев.

Само си представете снощи Борисов да беше казал – да ги изметем, можете ли да си представите какво щеше да стане. Защото от другата страна на булеварда беше – да ги изметем и ръчичка в юмрук. Въпросът е кой носи политическата отговорност, добави Дончев.

Контрапротест не е имало. Хората събрали се вчера пред Министерски съвет не са били против никого, те бяха дошли „за”, това е голямата разлика, коментира още Дончев.

Социалният министър Деница Сачева коментира, че се намираме в труден период. „Трябва да се борим с пандемия от една страна. Опитваме се да правим всичко, за да осигурим социалните мерки, да пазим работните места, да правим всичко за хората с увреждания. Работим за това децата да започнат нормално учебната година. Изпълняваме си ангажиментите да повишаваме заплатите на учителите. Същевременно нямаме колебания, че хората се страхуват от пандемията и нямахме колебания, че техните страхове ще бъдат използвани. Проектът обявен от Божков се наричаше „Българско лято”. Знаехме, че лятото ще се ползва за подобни провокации. Въпросът, който трябва да си зададем, е въпросът за бъдещето. За зимата, която ни очаква, добави Сачева.

Защо се зове към насилие, президентът не харесва правителството – добре, но защо се призовава протестиращи да хвърлят бутилки срещу полицаи. Българската полиция е част от държавата. Какво правим, искаме да провокираме насилие срещу българските полицаи? Благодарение на полицията няма по-големи щети и жертви. Въпросите са кой носи отговорността за това какво се случи снощи и какво крием като насъскваме хората да се мразят, обиждат и да се стига до насилие и вандалски акции, каза Сачева.

Нека не забравяме „Нека да ги изметем” и „Мутри вън”, казано от президента, това само по себе си е призив за насилие, обяви Сачева. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK