Отбелязват 91 години от изграждането на първата хижа в Осоговската планина

Снимка: Личен архив

С курбан за здраве и много настроение ще бъде отбелязана 91-годишнината от създаването на първата хижа в Осоговската планина.

Специално за празника туристи от Кюстендил ще изкачат и връх „Кюнек“, който е с височина 1925 метра и се намира в западния дял на Осогово.

Хижата е построена от кюстендилските туристи през 1927-1928 г. като първа туристическа хижа в Осоговската планина.

За набиране на средства за строежа още през 1923 е. създаден фонд „Хижа" при дружество „Руен" от Юношеския туристически съюз. Те се събират от доброволни вноски, давани от учреждения, предприятия, банки, частни лица, от приходи от устроени литературно-музикални утра, забави и вечеринки и др.

През 1924 г. общината в Кюстендил отпуска първата по значителна сума от 15 000 лв. Българската земеделска банка предоставя 2000 лв., а Окръжната постоянна комисия – безплатен дървен материал. Избраният в края на 1924 г. хижестроителен комитет с председател кюстендилският адвокат и общественик Милан Киселички е особено активен и се пристъпва към изграждането на хижата. Материалите се изнасят с конски товари и на гръб в раници от туристи ентусиасти.

Строежът е извършен през 1927-1928 г. от майстор Богоя. Открита е през юли 1928 г. в първия неделен ден след състоялия се в гр.Кюстендил на 12-14 юли същата година XXI редовен събор на БТС.

През 1958 г. е ремонтирана и преустроена (направени са тераса, столова и кухня).

След 2000 г. хижата е основно обновена и предлага значителни удобства за туристите – самостоятелни санитарни помещения и бани, локално отопление, сателитна телевизия и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK