Удостоиха посмъртно актьора Николай Кимчев със званието „Почетен гражданин на Благоевград“

Николай Кимчев, снимка: ДТ "Никола Вапцаров"

Посмъртно актьорът Николай Кимчев бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Благоевград“. Предложението беше прието днес, на редовна сесия на Общински съвет- Благоевград.

Местните парламентаристи дадоха своя вот за Николай Кимчев с 31 гласа „За“, 2 „Против“ и 6 „Въздържал се“.

Николай Кимчев е български театрален и филмов актьор и дългогодишен директор на Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Роден е в град Симитли, кв. "Ораново" на 14.12.1952 г. Основното си образование завършва в Симитли, а средното – в с. Катунци, община Сандански. 

През 1975 г. е приет за студент в НАТФИЗ “Кр. Сарафов” в  София, в класа на проф. Димитрина Гюрова. Забелязан е като талантлив актьор от кинорежисьори като Иванка Гръбчева, Людмил Стайков, Борислав Пунчев, Веселин Бранев, Сергей Комитски, Дочо Боджаков и други, които му поверяват роли в своите филми.

Сред едни от най-бележитите въплъщения на Кимчев в театъра са Тезей в „Сън в лятна нощ“, Алексей в „Оптимистична трагедия“, Миша Земцов в „Жестоки игри“, Юсуф в „Чудо“, Живко в „Майстори“, Стамболов във „Величието и падението на Стефан Стамболов“, Димитър Общи в „Тайната вечеря на Дякона Левски“ и много, много други.

В киното Николай Кимчев е познат от филмовите си участия Леталото; Прилив на нежност; Голямата игра (Большая игра) (СССР / България); По следите на капитан Грант - („В поисках капитана Гранта“); Време разделно; Кмете, кмете; Бронзовата лисица;  Веществено доказателство; Трети ловец; Жребият.

Николай Кимчев умира на 3 февруари 2018 година в София, в болница „Пирогов“ след едномесечна кома, в резултат на тежък мозъчен кръвоизлив.

Другото предложение за удостояване със званието "Почетен гражданин" на общественичката и бизнес дама Здравка Чимева, не бе прието от благоевградските съветници.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK