Нерегламентирана площадка за отпадъци разкри екоминистърът край Силистра

Снимка: МОСВ

Спрямо фирмата ще бъдат предприети административно-наказателни мерки

По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Емил Димитров днес направи извънредна проверка на нерегламентирана площадка за отпадъци в силистренското село Калипетрово.

В проверката участваха представители на ОД на МВР-Силистра, Окръжна прокуратура, Областна администрация - Силистра, и РИОСВ-Русе.

На място е констатирано, че в непосредствена близост до регламентирана площадка, стопанисвана от дружеството „Надин 22“ ЕООД, има струпани големи количества отпадъци от пластмаса, хартия, опаковки и др., които са извън разрешената за тази дейност територия.

Дружеството има издадено разрешение за дейности с отпадъци само за площ от 3 декара. Проверката на скиците на имота в Областна администрация показа, че замърсените терени са публична държавна собственост.

Министър Димитров разпореди на РИОСВ - Русе, да бъдат извършени допълнителни проверки на базите на „Надин 22“ ЕООД, както и да бъде проверен произходът на отпадъците.

Спрямо фирмата ще бъдат предприети административно-наказателни мерки. Ще бъде издадено и предписание за почистване на замърсените терени в кратки срокове.

Министърът обсъди с участниците в проверката необходимостта от законодателни промени, които да регламентират отговорностите на операторите и нарушителите да бъдат спирани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK