Осветиха новата камбанария в черквата „Св. Николай Чудотворец“ в с. Слокощица

Снимки: Виолета Атанасова

Със средства, събрани от дарители и лев по лев от местното население, както и с финансовата подкрепа на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, в двора на средновековната черква „Св. Николай Чудотворец“ в с. Слокощица беше изградена камбанария, каквато досега нямаше. 

Камбаната, която вече ще призовава миряните към храма, е закупена изцяло с дарения. Освещаването на камбанарията направи отец Тодор по време на традиционния илинденски курбан. 

Сред гостите на събитието, освен десетките жители на селото, бяха кюстендилският кмет Петър Паунов, председателят на Общинския съвет Михаела Крумова, общинският съветник Иван Андонов, общественият посредник Васил Иванов, архитекти, художници, журналисти, дарители.

Кметът на село Слокощица Румен Калфин още от първия си мандат се зае с възобновяването на черквата и по различни пътища привлече за това доста средства.

Негова е заслугата храмът днес да има и хубава ограда, и навеси, където да се събират хората за курбаните, и терасиране и богато озеленяване на двора, в което всяка пролет активно се включват и малчуганите от местната детска градина.

Към всичко това сега се прибави и новата камбанария, която вече придава съвсем друг вид на святото място.

 

Кметът на Слокощица, Румен Калфин

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK