Аксиния Пейчева и Мартин Йорданов представят светлинна интерактивна инсталация в Европейската нощ на музеите

Снимка: ХГ "Владимир Димитров-Майстора"

Кюстендилката Аксиния Пейчева и Мартин Йорданов представят в Художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил светлинна интерактивна инсталация LUCUS в Европейската нощ на музеите.

Откриването е на 20-и май от 21.00 часа. Lucus е светлинна интерактивна инсталация, която изследва връзката между визуалното изкуство и сензорната технология. Проектът е следствие на колаборацията между художник – Аксиния Пейчева, и учен – физ. Мартин Йорданов.

Lucus е една от четирите латински думи за означаване на „гора”. За разлика от останалите три, тя се отнася за място, което има особено мистично и свещено значение. В същността си Lucus представлява „светеща” гора, разположена в напълно тъмна зала.

Обичайните елементи на гората са пресъздадени чрез светлинни обекти, които са изцяло синтетично създадени форми. Основната им характеристика е интерактивността. Lucus превръща художественото пространство в един умален модел на екосистема, която има особена магнетичност.

Lucus е вторият съвместен проект на Аксиния Пейчева и Мартин Йорданов. Тази колаборация съчетава научния и художествения подход, като често резултатът от нея са светлинни инсталации, кинетични намеси, които преосмислят темата за връзката между науката и изкуството и изследват крайния резултат от това взаимодействие.   

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK