Ако Брезница е село на милионерите, то Буково е село на трудолюбието

Снимки: Ахмед Ходжов

Да надскочиш времето на социализма с толкова бързи темпове и да догониш нивото на Европа се вижда навсякъде в гоцеделчевското село Буково.

Toва сподели изненадата и възхищението си кметът на съседното на Буково село Господинци, Ахмед Ходжов.

Днес служителите от кметството на Господинци приеха поканата за работна среща на колегите им от кметството в съседното село Буково, която за екипите на двете кметства се оказа повече от ползотворна и полезна, свързана с обмяна на опит и разглеждане на новостите в село Буково, за които вече из региона се носят легенди.

Голяма бе изненадата на гостите от напълно преобразеното село Буково като признаха, че от години не са посещавали съседното село и в спомените им са останали старите къщи, неасфалтираните улици, които досега в представите им рисуваха Буково с по тъмни щрихи.

Първите стъпки на селския площад грабва окото красивата сграда на кметството и много красива къща в съседство с невероятна фасада и ограда.

„За моя голяма изненада се оказа, че това е къщата, която съм посетил идвайки за първи път в Буково, когато бях на 17 години - през 1986 г. В спомена ми тази къща бе останала тъмна и мрачна, а сега някой сякаш с магическа пръчка я бе превърнал в невероятно красива.

За късмет според стара традиция днес седнах и в креслото на колегата кмета на Буково - Шукри Мусли, и след приятната раздумка побързахме да се разходим по улиците, бих казал без много да се замислям на европейското село.

Ако реставрираната стара джамия всява с вида си история, то "снагата" на внушителната нова джамия показва какъв голям респект и уважение имат към религията хората от Буково.

А на едно населено място, на което гробището е подържано и храмът е на ниво, ясно говори, че хората уважават корените и вярата си“, разказва увлекателно нашият отличен гит, кметът на село Господинци - Ахмед Ходжов.

Ако някой преди дни беше написал, че Брезница е селото на милионерите, аз бих казал, че Буково е селото на красивите къщи.

Много стил, уют, естетика и красота те посрещат от всички страни, накъдето и да погледнеш.

Огромното трудолюбие, инвестициите от гурбетлък са превърнали някога тютюнджийското село в курортно европейско селище.

Ако влизайки в началото на селото, както шеговито се изразих, те посреща "резиденцията" на фамилия Имам, на която трескаво кипи работен процес, за да придобие и тя вид достоен да посреща гостите на селото, то някъде там накрая, сякаш в друга епоха, са останали няколко къщи като стари музеини антики, за да напомнят на хората и поколенията какво е било и какво е новото време и новото мислене сега, коментира и разсъждава на глас Ахмед Ходжов все още обладан от видяната неочаквана за него промяна на облика и хората в Буково.

Кметът Ходжов ни предостави направената от него на един дъх фотосесия, показваща малка част от красотата на обновеното село Буково, на която чрез страницата на кметството ще имат възможност да видят и жителите и приятелите на Господинци.

ИНФОМРЕЖА от сърце благодари на Ахмед Ходжов.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

КОМЕНТАРИ

48473722:10 - 29.06.2018
Abe patriot takivata kato tebe sa pishman zashto sa jivi da ta zaeba i patriota marzeliv. Goce Delchev e razvit zaradi pomacite tocno taka monopola na koi e be, merkeza ceha na koi e, avtogarite na koi sa na pomacite te darjat celiq grad i karat nai qkite topalki zashtoto vsichki pomaci rabotqt i nai qkite balgarki im tekat ligite ne po takiva kato teb a bash po pomacite. a takivata kato tebe vzimat jeni koito da rabotqt kato ludi za da izdarjat paraziti kato teb koito sa bili patrioti. idi po chujbina za da izkarash be mama ti daeba ne pomacite da ti sa vinovni.zatva pomacite jiveqt v luks i karat qki koli
yesvv15:02 - 28.06.2018
Гоце Делчев е град, нормално там да е по развито от селата, ама ако не са помаците и града ще е пуст и за твоя сведение господина/госпожо- "Гоце Делчев" "деЦката", както се изразихте е почти готова и "гражданите" от Гоце Делчев работят половината в Буково. И 100% процента "Патриота" с помаците си изкарва хляба ама много говори
На "Патриота" баща му21:54 - 27.06.2018
Да гу турят на майка ти ненормална всички от фамилия Имам
VIP21:31 - 27.06.2018
Patriot- 1912-1913 си бил на дядо ти в ташаците. И като опустеят буковските къщи ела с майка ти ненормална и се настани в тях за да ти е луксозно за да я оправиш, че е родила изрод и комплексар като тебе, майка ти ненормална и изрода грозен. И ти много знаеш да пишеш ама тури го на майка ти луда сега....

FACEBOOK