Осъдиха на 15 години затвор "муле", пренасял през граница наркотик за над 3 млн. лв.

Снимка: Митници, архив

Турски тираджия пък е задържан с бойни патрони

Петнадесет години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване и глоба в размер на 200 000 лева е наказанието, наложено от съда на подсъдимия И.И. от гр. София.

Подсъдимият е бил предаден на съд по обвинение на Окръжна прокуратура – Видин, за това, че на 24.11.2018г. на ГКПП – Дунав мост Видин – Калафат, при влизане в България от Румъния, пренесъл високорисково наркотично вещество.

Предметът на контрабандатата бил в особено големи размери – 69 150 грама шестоъгълни розови таблетки. Същите имали логото на „Philipp Plein” - огледално „РР”, от една страна и череп от друга. Освен тях имало и триъгълни жълто-зелени таблетки с тегло 64 735 и логото на „Mercedes-Maybach” - монограмни букви ММ от двете страни, със същото съдържание на наркотичното вещество. Общата стойност на дрогата възлиза на 3 347 125 лева.

Престъплението било извършено с използване на лекия автомобил марка „КИА” на подсъдимия.

Предметът на престъплението и МПС са отнети в полза на държавата.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Апелативна прокуратура – София, в законоустановения срок.

Наложено е наказание и на шофьор, пренесъл 1000 бойни патрони през МП Калотина.

Вчера съдът е одобрил споразумение, сключено между Окръжна прокуратура – София, и защитата на подсъдимия турски гражданин Т.Д.

Подсъдимият Д. работи като международен шофьор. Около 08:40 ч. на 17.01.2020 г. той пристигнал на МП Калотина, като управлявал товарна композиция, състояща от влекач и хладилно ремарке. Маршрутът му бил от Нидерландия за Азербайджан, през България и Турция.

Митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ извършили проверка на МПС, като при рентгенов контрол била маркирана подозрителна област в шкаф в шофьорската кабина. При отварянето му бил открит найлонов плик, съдържащ кашон с 20 кутии по 50 бойни патрона 9 mm Luger.

По случая е било образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура – София, което приключи със споразумение между страните.

На подсъдимия Д. е наложено наказание от една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. Предметът на престъплението е отнет в полза на държавата.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK