Акад. Румен Скорчев и проф. Валентин Старчев откриха изложба в Кюстендил

Снимки: Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора“ - Кюстендил

Художници, дали много за развитието на българското изобразително изкуство, наредиха творбите си в храма на Майстора в Кюстендил.

Академик Румен Скорчев е български художник, работещ в областта на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта, с голям принос в изобразителното изкуство и неговото популяризиране по света. Той е почетен гражданин на град Търговище. Носител е на над 40 национални и международни награди.

Академик Скорчев представя картините си на кюстендилската общественост от цикъла „Закуска на тревата” – седемнадесет живописни платна, а също така и дванадесет броя рисунки.

Творчеството на проф. Валентин Старчев обхваща кавалетна скулптура, декоративни и монументални композиции в синтез с архитектурата, портрети, ордени, монети. Автор е на много паметници и монументални творби. Художникът е организирал самостоятелни изложби в България, Австрия,  Дания, Франция, Япония, Латвия.

В галерията в Кюстендил професорът експонира шестнадесет рисунки и единадесет скулптурни творби, които може да се видят от гости и посетители.

Изложбата се откри от акад. Светлин Русев. Художниците приеха поздравителни слова и благодарност от името на Валентин Господинов – директор на Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора“, както и от областния управител – Виктор Янев.

На културното събитие присъстваха още кметът на Кюстендил Петър Паунов, проф. Чавдар Славов, проф. д-р Аксиния Джурова, както и множество художници, културни дейци и общественици.

 

Снимки: Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора“ - Кюстендил
Снимки: Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора“ - Кюстендил
Снимки: Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора“ - Кюстендил
Снимки: Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора“ - Кюстендил

КОМЕНТАРИ

Стефан Тихолов09:37 - 05.05.2015
Проф. Старчев и Владимир Димитров - Майстора на едно място... Майстора не е професор, професора не е майстор. Заслужава си в тази художествена галерия да бъдат експонирани всичките 1300 творби на майстора, а не вагиналните ескизи на професора. Не разбирам от изкуство, но не е и нужно да разбираш, за да видиш разликата. Рисуването на женски полови органи в различни вариации вече не е скандално, нито е израз на бунт, освен това възрастта на професора е попреминала времето на младежките бунтове. Скулптурите и графиките на проф. Старчев съдържат достатъчно материал за сериозен тест по психоанализа и нищо повече. Показването им под формата на изложба със съмнително естетическо качество е меко казано липса на усет у показващия ги, разочарование за посетителите, и срам за галерията, в която трябва да се показва изкуство. Т.е. губят всички. А платната на Майстора нека си седят по мазетата в богатия фонд на галерията...
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK