Протест срещу Гешев, Цацаров гневен на Панов, спецпрокуратурата с нов шеф

Снимки: БГНЕС, колаж: Infomreja.bg

Обзор на събитията в съдебната власт от последния понеделник на юли

От "Правосъдие за всеки" настояват за промяна в процедурата за избор на нов главен прокурор.  В тази връзка са внесли в Народното събрание мотиви и предложения за промени в съответната част на Закона за съдебната власт, съобщава news.bg.

Те изразиха недоволството на пореден многоброен протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Този път недоволството се премести пред Съдебната палата. Начело с "Правосъдие за всеки", подкрепени от гражданското сдружение "БОЕЦ" и още няколко организации застанаха зад следователя Бойко Атанасов с предложение той да е новият наследник на Сотир Цацаров. Граждани стартираха подписка в подкрепа на кандидатурата му.

По-рано днес се проведе заседание на Висшия съдебен съвет, на което стана ясно, че заместникът на главния прокурор е единствената номинация на магистратите.

Бойко Димитров, член на Националния съвет на "Да, България" обаче не смята, че след като Гешев е единствена кандидатура, той ще бъде избран за главен прокурор. За news.bg той заяви, че гражданите виждат проблеми и в личността, и в действията на прокурор Гешев.

Гешев беше и говорител и наблюдаващ прокурор по някои знаменити дела като делото КТБ. Там случайно или не някои видни политици бяха изпуснати от цялата връзка с фалита на банката, въпреки че се знаят много добре техните връзки с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, подчерта Димитров.

По думите му друг такъв случай се оказва и арестът на кметицата на район Младост в София Десислава Иванчева. Димитров изтъкна не само показността, а въобще резултатите с тези дела, с които заместникът на главния прокурор се занимава. Трябва да бъдат издигнати кандидати, които отговарят на високите изисквания за поста, което ние не го виждаме, посочи Димитров. При всеки избор трябва да има конкуренция по думите му, затова и той смята, че е абсурдно да се прави процедура само с един кандидат.

Димитров е на мнение, че има немалко качествени прокурори, за съжаление и в прокуратурата действа принципът на отрицателния подбор, така че нагоре да се издигат тези, които са най-послушни и верни на системата, която стои зад тях, допълни той.

С този плакат искам да кажа, че доколкото модерната държава е базирана на принципа на разделение на властите, виждаме го в текст на Монтескьо, но видяхме и как този принцип беше фрапантно отречен от кандидата за главен прокурор. Това мнение изрази Димитър Атанасов. С плаката в ръце той настоя да изровим от гроба Монтескьо и да го сложим него за главен прокурор , който би бил по-полезен за България от един днешен българин", убеден е той.

За съжаление на фона на настоящата политическа класа не успява дори да щръкне, защото е обикновен неподготвен зависим човек, който е гарант на политиците, че няма да влязат в затвора.

Единствената възможност за управляващата политическа класа да остане на свобода е да имаме неработещо правосъдие, категоричен е той.

Ако Сотир Цацаров беше прокурор в пълнотата на функциите си, нямаше да подкрепя настоящата номинация на Иван Гешев и нямаше именно той да бъде негов заместник, отбеляза той.

Протестът протече при засилени мерки за сигурност. Протестиращите тръгнаха на шестие към Министерски съвет и Народното събрание. Улиците са блокирани. 

От "Правосъдие за всеки" подчертават, че след като правосъдният министър Данаил Кирилов се е отказал да номинира кандидат за нов главен прокурор, това показало, че изборът на нов главен прокурор се е превърнал в "безалтернативно задължително назначение на предварително договорен единствен кандидат." 

Те подчертават, че по този начин президентът ще бъде задължен с подписа си само да потвърди назначението, дори при факта, че избор не е имало.

Според тях така изпълнената процедура по номинации е абсолютно порочна, недемократична, непрозрачна и в противоречие с духа и смисъла на Конституцията и Закона.

Според организацията депутатите не са се интересували как членовете на тази колегия са преценили нравствените и професионални качества на Гешев, въпреки, че тези хора реално представляват вас във ВСС.

От "Правосъдие за всеки" настояват да се предложат изменения в Закона за съдебната власт, с които да се спре процедурата по избор на нов главен прокурор, за да може закона да се допълни с правото и на други лица да излъчват кандидатури.

След това искат да се даде срок за започване на нова процедура, която да бъде отворена и прозрачна по номинации на кандидати за следващ главен прокурор.

По-рано днес прокурорската колегия на ВСС избра единодушно Димитър Петров за шеф на Специализираната прокуратура. Той бе единствен кандидат за позицията.

В концепцията си Петров посочва, че още докато беше изпълняващ длъжността, е променил модела, като слял данъчния и икономическия отдел в един, тъй като първият не е бил достатъчно натоварен, а вторият - изнемогвал.

Петров отбелязва, че и Еврокомисията е похвалила работата на спецпрокуратурата и добавя, че ще иска още съдебни служители.

При първия избор на шеф на спецпрокуратурата, който пропадна, Петров не се кандидатира, тъй като не се чувствал готов.

Той ще предложи да има още един заместник. Вече е готов и с името му, но не го оповестява. 

Преди да стане ясно кой оглавява спецпрокуратурата главният прокурор Сотир Цацаров си тръгна гневен от заседанието на ВСС. Причината е, че не му се харесваха ласкавите коментари на опонента му в съдебната власт Лозан Панов по адрес на правосъдния министър Данаил Кирилов. Нервите на обвинител номер едно не издържаха на точката от дневния ред за случайното разпределение на делата във ВКС.

Кирилов направи посещение в съда преди месец по покана на Лозан Панов, за да види как в разпределят делата. На днешното заседание съдия номер едно изтъкна колко министри минавали през системата, но Кирилов се ангажирал, защото бил новатор. Цацаров кипна и скочи: "Не ми се слушат повече простотии."Панов направи неласкави коментари в посока на съмнение на новаторските качества на министъра и обясни пред ВСС, че явно използва ирония в коментара си.

Пред медиите правосъдният министър Данаил Кирилов сподели, че няма обяснение за напрежението. Той заяви, че иска укрепване и стабилност на системата за случайно разпределение на делата. Въздържал се от коментари по темата. Кирилов обясни, че иска да има доверие в системата за случайно разпределение на делата. ВСС трябва да установи фактите, смята министърът на правосъдието.

По мнението му не се правела дълбочинна проверка на системата за случайно разпределение на делата. Иначе Кирилов отказа коментар какво е личното му мнение за работата на системата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK