Областната администрация в Кюстендил събра младежи на фолклорното тържество! Посвети го на Европейската година на културата

Снимки: ОА - Кюстендил

Събитие, свързано с Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, организираха от Областна администрация Кюстендил. Мероприятието се състоя в салона на Общинския театър и събра на едно място стотици млади хора, общественици и граждани на областния център.

Присъстващите имаха възможност да се насладят на колорита на българския фолклор и да се докоснат до гръцкото музикално и танцово изкуство. Мероприятието премина в контекста на Европейската година на културното наследство.

На сцената на театъра, с богата и разнообразна фолклорна програма, се изявиха малките и големи танцьори от Представителен фолклорен ансамбъл „Родолюбие“ – Кюстендил, с художествен ръководител Симеон Васев и хореограф Васил Василев.

Специални гости на събитието бяха самодейците от Тракийска асоциация – Катерини, с художествен ръководител Мария Сотириаду. Програмата, която представи гръцкият състав пред българска публика, включваше танци от Тракия и премина под наслов: „Танци на Еврос и града“. Кюстендилската публика имаше възможност да се наслади на една различна хореография, традиционна за гръцката култура.

„Нашата цел е да популяризираме сред широката общественост в Кюстендил гръцкото културно-историческо наследство, да представим Гърция като една близка на нас страна и държава-членка на Европейския съюз. Да представим гръцкото музикално и танцово изкуство“, обясниха организаторите от Областна администрация Кюстендил.

„Желанието ни е да привлечем интереса най-вече на младите и да поставим акцент върху европейското и родно културно наследство. Да провокираме и насърчим институциите, работещи с млади хора, да организират последващи такива инициативи. Идеята ни е да се възприема европейското и родно културно наследство не като нещо от „миналото“, а като универсална ценност, което е важно да съхраняваме и предаваме на бъдещото поколение“, обясниха още организаторите.

В края на събитието, организаторите наградиха фолклорните ансамбли с почетни плакети за участие и принос към развитието и съхранението на културно-историческото наследство на балканските народи. Почетните плакети бяха връчени от името на областния управител Виктор Янев. Отличията получиха лично художествените ръководители на двата състава – Мария Сотириаду и Симеон Васев.

Мероприятието завърши със символика – едно общо право хоро, към което се присъединиха българи и гърци, показвайки че, по своя характер, културите и традициите на балканските народни са сходни, и че принадлежим към едно общо европейко семейство.

През изминалия месец октомври, съвместно с Италианския културен институт – София, Областна администрация Кюстендил организира и изложба на тема: „Поздрави от Италия и България“ – едно пътуване „по пощата“, продължило цял век. Изложбата също бе в контекста на Европейската година на културното наследство, като събитието бе част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Сред партньорите на Областна администрация Кюстендил, които съдействаха за популяризиране на инициативите сред ученици, млади хора и широката общественост, са: Регионално управление на образованието – Кюстендил, Читалище „Братство-1869“, Регионален исторически музей, Общински театър – Кюстендил и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK