Ахмед Муса се върна в махалата в Пазарджик като герой

Снимка: news.bg

Имамът Ахмед Муса беше посрещнат като герой в ромската махала в Пазарджик, след като вчера Окръжният съд в областния град го пусна от ареста срещу гаранция.

Хората посрещнаха Муса с думите, че той не е терорист и че обвиненията срещу него не отговарят на истината, съобщи Нова телевизия.

След като е бил освободен проповедникът отишъл първо на обедната молитва в джамията. След това той се срещнал с близките си. Според тях 3-годишният период, в който Муса е бил в ареста, е предварително изтърпяна присъда.

Самият Муса каза: „Аз съм невинен и цялото дело беше основано на инсинуации.“

 Припомняме, вчера Окръжният съд в Пазарджик реши Ахмед Муса да бъде пуснат от ареста. След като срещу Муса бяха повдигнати обвинения за проповядване на радикален ислям, религиозна омраза и идеите на „Ислямска държава“ и след като имамът прекара 3 години в ареста, вчера неговият защитник представи бележка, че неговата гаранция е платена. Гаранцията на Муса беше определена в размер на 7 500 лв. След като съдията по делото направи справка за платената гаранция, беше наредено белезниците на Муса да бъдат свалени и съдебната охрана да се отдръпне от подсъдимия. Парите за гаранцията на обвинения са били събрани в джамията в Пазарджик от близки и съидейници на Муса.
 На вчерашното съдебно заседание по делото бяха разгледани видеозаписи на обвиняемите, записани чрез специални разузнавателни средства (СРС).

Видеозаписите, които бяха разгледани вчера в съда, разкриха, че Муса и сподвижниците му са разговаряли с двама души, за които се твърди, че са участвали в бойни действия на ДАЕШ. Предполага се и че те са отсядали в пазарджишката махала.

 Преди да стане мюсюлманин, Муса е бил ревностен християнин към евангелската църква. Той приема исляма за своя религия в Австрия. През 2005 година Муса е осъден условно от Окръжния съд в Пазарджик заради това, че е членствал в забранена ислямска фондация и проповядване на халифат.

През 2014 година Муса беше задържан при акция на ДАНС за проповядването на радикален ислям. Заедно с Муса бяха задържани и други 13 негови сподвижници. Според прокуратурата всичките са проповядвали идеите на „Ислямска държава“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK