Мобилно бюро по труда ще посети Добринище

Снимка: Infomreja.bg

Мобилни бюра по труда вече срещат търсенето и предлагането на пазара на труда в по-малките населени места

От началото на август 2019 г. Агенцията по заетостта започна активното предоставяне на услугата „Мобилно бюро по труда”. Първите събития за комплексна подкрепа, насочена към среща на търсенето и предлагането на пазара на труда в по-малките населени места и специфични региони, са факт. Поетапно услугата ще започне да функционира във всички административни области в страната с изключение на град София, за който прилагането й не е икономически обосновано. Предвижда се да бъдат обхванати населени места с икономически активно население над 100 души, в които има условия и съдействие от общината.  

Експертите, включени в мобилните екипи, предоставят пълния набор от услуги на бюрата по труда, с цел да се намали делът на обезкуражените и неактивните лица, както и да се помогне на търсещите работа. Акцентът е върху информирането, консултирането и мотивирането за регистрация и ползване на посредническите и специализирани услуги на Агенцията по заетостта за осигуряване на заетост или  включване в обучение.

Новият подход на Агенцията по заетостта е адресиран и към работодателите, които имат готовност да наемат търсещи работа лица от тези региони. Във фокуса на мобилното бюро по труда от една страна са местните обекти за търговия, услуги, земеделски производители или микропредприятия в сферата на селското и горското стопанство. На тях ще се предлагат посреднически услуги и преференции, които да насърчат наемането, макар и на малко хора. Успоредно с това чрез мобилното бюро по труда ще се търсят безработни и неактивни, които да се насочат към обявените позиции от други работодатели, заявили готовност да осигурят транспорт и наемат безработни от отдалечени от местоработата населени места.

Мобилното бюро по труда надгражда дейността на съществуващите към момента изнесени работни места, насочена към безработни лица от уязвимите групи и икономически неактивни лица от малки населени места. Освен това, в рамките на функциониращите центрове за заетост и социална подкрепа то позволява организирането на изнесени приемни от мобилни екипи на бюрата по труда и дирекциите за социално подпомагане за предоставяне на комплексни услуги.  

През тази седмица мобилно бюро по труда ще посети 13 населени места, в т.ч.:

на 15 август – гр. Добринище /община Банско/, с. Вакарел /община Ихтиман/, с. Кермен /община Сливен/ и в с. Крушовица /община Мизия/;

В срещите могат да се включат всички търсещи работа и работодатели.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK