Изпълнението на голям проект между Гърмен и Тасос стартира днес от двете мира в Огняново

Снимка: Infomreja.bg

Голям съвместен проект между община Гърмен и гръцката община Тасос стартира днес с първа пресконференция, представяне на проекта и неговите цели, както и с посещение на двата обекта, включени за облагородяване и обновяване на двете мира в Огняново.

Събитието се проведе в СПА комплекс „Делта“ и на него присъстваха представители на консултантската фирма, изпълнителя на проекта „А-Строй“ - Абланица – Венци Амзов, хотелиери, кмета на община Гърмен Минка Капитанова, зам.-кмета Величка Цветкова, председателят на ОбС - Исмет Узунов, кметове, представители на администрацията в Гърмен, бизнесмени и др.

Проектът е с наименование „Инициатива за подобряване капацитета и достъпа до туристически дестинации в трансграничния район“, „Дестинации за всички“ по Програмата за трансгранично сътрудничество „INTERREG – V-A - Гърция-България“ 2014-2020. Той е по приоритетна ос 2 „Устойчив и приспособим към климата трансграничен район“ и с общ бюджет на стойност 686 419,51 евро. Водещ партньор е община Гърмен, за която в проекта е предвидено финансиране на стойност от 286 419,51 евро, а останалата сума от общата стойност на проекта е предвидената за другия партньор - Община Тасос – Гърция, който ще построи с тях модерен къмпинг.

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните, участващи в Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V- A Гърция-България 2014-2020.

Срокът за изпълнение е до 29.09. 2019 г.

По уважителни причини на първата пресконференция за старта и реализацията на съвместния проект не можаха да присъстват гръцките партньори, за което кметът на Тасос поднесе извинения от името на цялата делегация.

 „Най-после дойде момента да дадем старта на дългоочакваната инициатива за облагородяване и обновяване на двете мира в Огняново, които от догодина отново ще заработят с пълен капацитет и ще бъдат използвани най-рационално от туристи, гости и местните хора на община Гърмен. Мирата край Огняново, които навремето бяха любима и атрактивна дестинация за много хора, най-вече заради лечебните свойства на минералната вода, ще бъдат вече достъпни и за хора с увреждания, на който детайл се наблягаме в проекта.

Ще бъдат изградени рампи за достъп на инвалиди, химически тоалетни, паркинги и детска площадка, с което дестинацията Гърмен ще стане още по привлекателна, атрактивна и посещаемаот хилядите туристи и местните жители“, заяви при откриването кмета на община Гърмен.

Според проекта и неговите специфични цели, ще бъде подобрен значително достъпа до туристическите атракции и съоръжения в общите партньори Гърмен и Тасос, включително и за хора с увреждания. Ще бъде приложена интензивна политика за „солидарен туризъм“, в трансграничния район с подобряване на достъпа за хора с увреждания, реклама и популяризиране на туристическите обекти в двете страни по проекта и не на последно място увеличение на туристическите потоци в двете партньарски общини и разширяване на туристическите целеви групи, включително и с хора с увреждания. Сред основните дейности на проекта са подробно проучване на състоянието на природното и културно наследство, както и формулиране на мерки за бъдещото му развитие и съхранение на територията на община Гърмен.

В резултат на изпълнението на проекта се очаква достъпа до мирата в село Огняново да бъде подобрен значително и да се създадат условия за ползването им от хора с увреждания и хора с различни заболявания с лечебна цел. Допълнително с реализацията на проекта се очаква повишаване на посещенията в община Гърмен с цел отдих и туризъм в следствие на проведените кампании за популяризиране на местните дадености.

Проекта включва и доставка на указателни табели, изграждане на велопаркинги и доставка на модерни велосипеди, които ще са на разположение на всички туристи. Велопаркинги с указателни табели и велосипеди ще бъдат изградени в праисторическото светилище „Градище“ край село Долно Дряново и при обновените мира.

Още едно миро ще бъде изградено до това при бившия „Профилакториум“ сега хотелски комплекс „ Терма Витае“, за да станат две отделни отделения за мъже и жени, както и ще бъде направена подпорна стена на реката, която преди години бе отнесена от големите дъждове. Фирмата изпълнител вече започна почистването и подготовка на така нареченото „старо миро“, другите които се намират в гориста местност срещу хотелския комплекс „Делта“. Там мирата са две, с мъжко и женско отделение, но са изоставени от много години и предстои по тях много работа до постигането на желаното обновление.

С парите от проекта община Тасос ще построи мащабен и модерен къмпинг отново с преоритетен достъп за хора с увреждания. В рамките на проекта са предвидени и няколко опознавателни туристически тура, като още следващия месец в община Гърмен се очаква пристигането на гръцки представители от община Тасос. Двудневен туристически тур в община Тасос ще бъде осъществен с представители от община Гърмен през пролетта на следващата година.

И двете общини Гърмен и Тасос с осъществяването на проекта ще работят за повишено икономическо развитие и стимулиране на туристическият сектор в двете общини, както и за засилено сътрудничество в трансграничния район.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Debrenetsa06:41 - 14.09.2018
Tezi vsicki boklutsi sa se sabrali otnovo da razpredelyat plachkata predi izborite. Minka koyato obeshtavashe na jenite v Ribnovo da im izkopuva valnenite chorapi po 2 lv. i se podigr s Basheviyat KOMITA Apashev . darjeshe dve dini i Hvana AMZOV za TOPKITE. Minka si se ebat v Vilata na Amzov na Dabrash. A nie debrentsi ne mojahme da Plasirame tazi hitra Debelana koyato se izpokara s tsyaloto selo i otnovo se dupi otnovo da se kandidatitra za kmet na obshtinata. po dobre da si ya iz[pratim otnovo v Italiay da chisti dupetata na babite tam VAN ot obshtinata tya e Stram za DEBREN i regiona. i da ya pratim na sad za vsichkite dalaveri koito napravi i ushteti obshtinata. Da namerim podjodyashtiyat chovek i dostoino da razviva i upravlyava obshtinata. i da ne byagat horata v chujbina. i da nameryat prepitanie v Rodniyat ni prekrasen krai.
Ехааа21:57 - 13.09.2018
Като направет мирото Амзата ше исжъпе ли Дебренската торба тя са е фмерисала и паяжина сигурно е фанала
Сани Чобанина11:10 - 13.09.2018
А брадата от Рибното какъв хуй търси там сигурно пак е закъсал горкичкия за парици и пуши качаци да е*а и мизерника и подмазвача голяма лисица е само се мазни покрай хорицата.Такъв човек тъп,прост,нагъл и реч няма за какво ли му хвърлят трохи на това куче умряло не знам.А жена му с конската глава само ли е вдига и вие като койот умрял от глад.
Aooo23:46 - 12.09.2018
Какво миро кви 5 лв. тае още ли ви лъжи в тае община.Като е гледам от началото до сега бая се е угоила намазала е .Тае освен нея с нашие Белишкие педю за друг не мислят само да лапат пу мам...

FACEBOOK