Афганистанци готвели терористичен акт в България като отмъщение за събитията в Харманли

Снимка: БГНЕС

Получен е реален сигнал за подготвянето на терористичен акт на територията на България, каза вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова, цитирана от БНТ. По думите й той е получен по дипломатически път.

В събота в английската преса се появиха информации, че афганистанци, които по принцип живеят във Великобритания, подготвят терористичен акт в България, като отмъщение заради събитията отпреди 10 дни в Харманли. По думите на Бъчварова българските служби са установили лицата и "по тях се работи". Все още обаче няма задържани.

"Имаме информация за три или четири такива лица, които са установени, проверени са им документите и вероятно няма да останат на наша територия", каза вътрешният министър. Бъчварова не отговори дали заподозрените са от бежански центрове. 

Вътрешният министър коментира направеното малко по-рано твърдение на избраната за вицепрезидент Илиана Йотова, че правителство предвижда изграждането на три бежански лагера.

Според Бъчварова ще бъдат изградени три кризисни площадки за бежанци, които ще бъдат към Държавната агенция за бежанците. Това означава, че ще бъдат сложени палатки и фургони на някой подходящ терен, какъвто още се търси.

По-късно от прокуратурата на Република България съобщиха още, че до момента в Специализираната прокуратура, която е компетентна да провежда разследване за тероризъм, не е постъпвала информация за подготвян терористичен акт на територията на Р България. Такива данни не са представяни в прокуратурата и от МВР, посочват в прессъобщение от институцията.

Изявлението е по повод множество запитвания от представители на медиите по повод заявеното днес от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова за получен сигнал за терористична заплаха и провеждащи се действия срещу чужди граждани. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK