Адвокатът на Костадин Митев: Цигарата, "подпалила" гората над Кресна, е като нова

Костадин Митев пред съда, снимка: Infomreja.bg

Обвиненият за причиняването на големия пожар над симитлийското село Мечкул - Костадин Митев, остава в ареста. Това постанови Окръжният съд в Благоевград с председател Татяна Андонова. 

И днес прокурорът по делото - Николина Сакова, продължи да настоява за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" заради мащаба на нанесените щети и заради вероятността обвиняемият да се укрие. 

Адвокатката на обвиняемия - Надежда Римска, обясни пред съда, че няма достатъчно доказателства, които да уличават 30-годишния мъж в подпалване на огнената стихия, разразила се на 24-и август и изпепелила 20 000 декара. 

Най-шокиращият факт бе, че е намерен фас от цигара, който е бил чисто бял и непокътнат. Така че първоначалното твърдение за палеж, предизвикан от неугасена цигара отпада, смята защитата. 

На днешното съдебно заседание се появиха четирима свидетели. Единият от тях бе ветеринарният лекар, който часове преди пожара е правил ваксинация на животните, за които Костадин и приятелката му се грижат. Той е дал цигара на Костадин, която мъжът изпушил почти веднага.

Други цигари нямал в себе си според втория свидетел – жената, с която живее на семейни начела – Стефка Георгиева. Трети свидетел бе бившият кмет на село Мечкул, Христо Димитров, който с очите си е видял волтовата дъга и разрасналия се пожар.

Тримата свидетели не бяха изслушани. Единствено работодателят на Костадин – Емилиян Стойнов, родом от София, потвърди, че обвиняемият работи към Фонда за дивата флора и фауна. 

Сестрата и бащата на Костадин също бяха там. По време на инцидента те са били на гурбет в Италия. Там са брали грозде. Прибрали са се специално заради случилото се. Според тях Костадин е невинен, а самият той каза една единствена реплика пред съдията: „Искам да ме освободите!“.

Костадин Митев е обвинен в причиняване на пожар по непредпазливост, в резултат на който са настъпили значителни щети на стойност 3, 3 млн. лева. За това престъпление законодателят предвижда лишаване от свобода до 5 години. 

 

Сестрата на Костадин, снимка: Infomreja.bg
Приятелката на Костадин - Стефка Георгиева, снимка: Infomreja.bg
Бащата и сестрата на Костадин, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK