Адмирал Емил Ефтимов е новият началник на отбраната

Снимки: МО

Той застава на мястото на ген. Андрей Боцев

С указ №75/30.03.2020г. на президента на Република България, след предложение на Министерския съвет от 25 март, досегашният заместник-началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов е назначен за началник на отбраната и е удостоен с висше офицерско звание „адмирал”.

Адмирал Емил Ефтимов е роден на 16 август 1961 г. в гр. Варна. Завършва Висшето военноморско училище през 1984 г., а през 1994 г. Военноморската академия на Руската Федерация в гр. Санкт Петербург, Русия.

Обучава се във военната академия на Република Унгария, а впоследствие завършва Военноморския колеж на САЩ през 2005 г. Повишава квалификацията си с курсове за висши офицери в Училището на Главната квартира на НАТО в Оберамергау, Германия и в Колежа по отбраната на Алианса в гр. Рим, Италия.

Започва военната си кариера като командир на щурманска бойна част на фрегата и преминава всички корабни длъжности до командир на фрегата. Командва дивизион патрулни кораби и Военноморска база Варна.

От 2011 до 2016 г. трупа ценен опит в международна среда, като печели последователно конкурси за заместник-директор, а след това и за директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност“ в Международния военен щаб на НАТО в Главната квартира на НАТО, гр. Брюксел – Белгия. Адмирал Ефтимов е първият български офицер на генералска длъжност в Главната квартира на Алианса.

През годините поетапно бива произвеждан във военни звания – от лейтенант през 1984 г. до вицеадмирал през 2016 г., когато е назначен за заместник-началник на отбраната. От 19 януари 2017 г. до 8 март същата година е временно изпълняващ длъжността началник на отбраната. От 28 февруари 2020 г. до назначаването му като титуляр на длъжността, временно поема ръководството на Българската армия.

За отличната служба и високите професионални резултати през военната си кариера адмирал Ефтимов е награждаван с едни от най-високите отличия в наградната система на Министерството на отбраната. Сред тях са награден знак „За вярна служба“ и почетен знак „Свети Георги“.

Адмирал Емил Ефтимов владее английски и руски език. Женен е, с две деца.

Той застава на мястото на починалия в края на февруари ген. Андрей Боцев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK