Директорът на болницата в Сандански е нарушил ваксинационния план с имунизирането на съветници

Илия Тонев, снимка: Infomreja.bg, архив

В Сандански е ваксиниран и роднина на шефа на болницата

Проверката за ваксинирането на общински съветници в Сандански е приключила, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинга за разпространението на коронавируса в страната.

Петдневният срок за прилагане на ваксините е бил валиден до 11 януари, което означава, че е имало време те да бъдат пренасочени. "Имунизацията на 8 и 9 януари е извършена в рамките на срок по-малък от допустимия, което означава, че ваксините са имали достатъчно време да бъдат преразпределени и да бъдат върнати в РЗИ-Благоевград", обясни министърът, цитиран от БНТ.

Проверена е работата и на РЗИ-Благоевград. Там не са открити сериозни нарушения, които могат да бъдат основание за налагане на най-сериозното наказание - дисциплинарно уволнение на директора на службата.

Директорът на болницата в Сандански не е спазил изискването на Националния ваксинационен план, не е осъществил достатъчно добра организация и координация, изтъкна здравният министър. Лечебното заведение е общинско и министърът на здравеопазването не може да извършва кадрови промени в него.

На 9 януари се появи информация, че се провежда незаконно ваксиниране в община Сандански. В социалните мрежи се появи клип, показващ ваксиниране в град Сандански. В него се вижда как имунизират общински съветници и председателя на общинския съвет в града. Обяснението било, че останали неизползвани ваксини от медиците на първа линия.

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов разпореди незабавна проверка. "Ако след нея се докаже, че редът за ваксинации е нарушен, всички длъжностни лица от системата на здравното министерство, отговорни за изпълнението на плана в региона, ще понесат най-строги санкции", написа в профила си във Фейсбук Костадин Ангелов.

В болницата в Сандански в разрез с националния имунизационен план, е имунизиран и роднина на шефа на болницата, каза още на брифинга на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK