Председателят на ОбС-Благоевград: Томов свърши едно нищо за година

Снимка: Infomreja.bg

Тодоров анализира работата на кмета

И председателят на Общинския съвет в Благоевград – Андон Тодоров, отчете една година управление.

Той обаче обобщи какво не е направил кметът, в отговор на предната пресконференция, дадена от Румен Томов и екипа му. В сутрешната среща с журналисти Томов отчете добри резултати от едногодишното си управление и заяви, че пандемията е предпоставка за проблемите в Общината.

Тодоров обаче контрира косвено кмета, обсъждайки думите му. Той започна именно с КОВИД кризата. Председателят заяви: „Томов е отговорен за КОВИД“ и се възмути, че в Общинския кризисен щаб няма нито един представител на Съвета, в който има лекари. Като недостатък Тодоров определи това отсъствие и каза, че в другите общини не е така.

„Абсолютно игнорирани сме. Неморално е.“

Тодоров каза, че Томов е назначил в Щаба „разбирачите“ – своите съветници, които не взимали адекватни решения.

„Никой не иска да стои стария начин на управление – един човек да ръководи съветниците по телефона.“

Председателят критикува и кмета за това, че смятал вируса за измислен, а методите на Атанас Камбитов се прилагали и сега.

Тодоров коментира още, че назначенията, направени от сегашния кмет са на база уволненията, които направил. Отново бе засегната темата за юристите, които се назначават в Общината. Тодоров каза, че са без опит, а трябвало всички в ОбС да работят като пчелички.

„Ако Томов и Стойнева (секретар на Общината) се обучават при мен, 3 месеца няма да разберат нищо, за което им говоря. Аз съм си юрист от една година, чета и пиша сам“, похвали се председателят, който характеризира Мария Стойнева като безотговорна по отношение на длъжността ѝ.

Тодоров похвали предшественика си Радослав Тасков, с когото по време на управлението на Камбитов, изпадаха в множество спорове. Според настоящия председател Тасков е пример за сформиране на правилен екип от юристи и надграждането им в лицето на Теодор Тошев.

„Аз искам да работя, но кметът цака“, каза Тодоров, който „предписа“ и рецепта за правния екип – а именно той да се състои от 3-ма секретари, младши и старши юрист.

Тодоров заяви, че с дадените му от ЗМСМА правомощия, от януари ще назначи на юрист на постоянен договор.

Председателят коментира и екипа на Томов – заместниците му определи като „пълна трагедия“, а само един от тях похвали като истински професионалист – Ясен Попвасилев.

„Томов свърши едно нищо за година. Съветниците имат уникални идеи за града. Томов пречи на Общината.“

Тодоров изтъкна, че се бавят обществени поръчки със стратегическо значение за града като подлеза в „Грамада“, джипиес система в градския транспорт, избор на оператор на компостиращата система в депото.

„Томов се чуди как да си изчисти ангажимента към близки, помагали му в предизборната капания. Назначените сега от него ще гласуват за него на изборите.“

Тодоров се похвали, че само той като кандидат за кмет имал предизборна кампания за развитие на града, от която Томов черпел идеи.

Според председателят „оправданието“ на кметския екип за липса на достатъчно средства в Общината е пиар ход, за да се изтъкнат предизборно колко много са направили.

„Те са бездушни.“

Тодоров обяви още, че обмисля да подаде сигнал в спецпрокуратурата и ОИК-Благоевград, заради масово неспазване на закона и задълженията от страна на кмета.

Председателят заяви, че избори вероятно ще има през април, но той няма да се кандидатира, освен ако не получи добра оферта от медиите и ако не бъде помолен.

На журналистически въпрос орисия ли е Тодоров да започва добре с кметовете и да влошава отношенията си, председателят изясни:

Видях в Камбитов човек, който работи за града, подкрепих го, имаше хубави идеи. Втория мандат се смени начина на мислене. Предприех маневра и се борих. Камбитов не изтърпя на критика. Атакува ме лично! Загубих брат ми и баща ми вследствие политиката.

Тодоров обясни, че подкрепил Томов, но екипът му след време го атакувал, а Тодоров обрал негативите за подкрепата.

В завършек председателят на ОбС даде заявка, че настоящия Съвет е най-силният и в него няма хора, които се продават.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK