Административният съд обяви за нищожно предписание за поставяне под карантина на гражданин

Снимка: Infomreja.bg, архив

Продължават да постъпват жалби против предписания на здравните власти за поставяне под карантина

Постановено е решение по първото дело, образувано в Административен съд – Благоевград, против предписание за поставяне под карантина.

Делото бе образувано по жалба на български гражданин, поставен под карантина при пристигането му с полет от Великобритания. Съдът обяви нищожността на издаденото от Столична регионална здравна инспекция предписание за поставяне под карантина № 51/18.03.2020 г.

Анализирайки фактите по делото и законовите разпоредби, съдът намери, че оспореното предписание изцяло е лишено от законово основание. Отчетена при постановяване на решението е и липсата на материална компетентност на главния инспектор към Столична регионална здравна инспекция за издаване на предписание за извършване на задължителна карантина.

Едва с изменението на Закона за здравето от 14.05.2020 г. е регламентирана законова делегация за упражняване на административни правомощия на директора на съответната регионална здравна инспекция или на оправомощено от него длъжностно лице.

След отпадане на извънредното положение и въведените правила и мерки в извънредна епидемична обстановка, в Административен съд – Благоевград са образувани нови дела по жалби против предписания за изолация в домашни условия и предписания за поставяне под карантина.

Оспорени пред съда като незаконосъобразни са два акта, издаден от инспектори в РЗИ – Благоевград. В жалбите се сочи, че поставените под изолация лица са с различни резултати от PCR-тестове, направени в различни лаборатории.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK