АБВ влиза в управлението, Калфин - вицепремиер

Георги Първанов и Ивайло Калфин, снимка: infomreja.bg, архив

Националният съвет на АБВ сключва споразумение за партньорство с ГЕРБ за стабилност и развитие на България в рамките на 43-ото Народно събрание, стана ясно след очаквания от всички пленум на Първановата партия, съобщава news.bg.

АБВ приемат приоритетите на програмната декларация на кабинета. Декларацията обаче не изчерпвала всички нужди на страната.

Двете формации ще работят заедно за промени в изборното законодателство, в сферите на здравеопазването, образованието, съдебната реформа, енергетиката, демографската политика, се казва в декларация, приета от пленума.

В сферата на изборното законодателство ще се инициира дебат за мажоритарния избор на депутатите като целта е половината народни избраници да са избрани мажоритарно.

В енергетиката АБВ и ГЕРБ ще работят заедно за изграждането на „Южен поток" и диверсификацията на енергийните доставки.

За пенсионната реформа ще се търси максимално широк консенсус. Ще се търсят варианти за системно увеличаване на пенсиите.

В същото време двете партии си запазват правото да гласуват автономно по някои въпроси.

Проевропейско реформаторско правителство щяло да бъде управлението на Бойко Борисов, стана ясно от думите на Ивайло Калфин, номиниран за социален министър. Преговорите не били леки, по думите му. В АБВ обаче са удовлетворени от разговорите и от тяхната публичност. В нито един момент не сме се занимавали с някакви договорки, обяви Калфин.

От АБВ остават на позиция, че трябвало да се търси максимален консенсус за приоритетите на държавата. Най-стабилната политическа формула беше голяма коалиция между първата и втората политическа сила, все още смята Ивайло Калфин.

Правителството трябва да прави реформи, е мнението на депутата. Един от най-спешните въпроси е за изборното законодателство, смята Калфин. Това включва и дебата за задължителен вот, както и за по-справедливото разпределение на мандатите.

АБВ ще настоява за пенсионна реформа, обвързана с демографските особености на народа ни. За 1 и 2 категория труд начинът на пенсиониране се замразява до приемане на пенсионна реформа. Тя ще бъде приета обаче в най-кратки срокове.

Двойно увеличаване на семействата, които ще могат да получават енергийни помощи на 500 000, предлагат от АБВ.

Ще има и нов състав на ДКЕВР, който трябва да е политически независим.

Продължава се мораториумът за добив на шистов газ с хидрофракинг.

Външната ни политика ще бъде обвързана по-ангажирано с националните приоритети.

Преговорите ни относно данъчната политика бяха най-трудните, поясни Ивайло Калфин.  Тук мачът между партиите завършил наравно. Ще има данък върху финансовите транзакции, както и ограничаване на офшорките в икономиката. Запазва се плоският данък, но ще се инициира дебат за цялостната ни данъчна политика.

АБВ ще подкрепи съставянето на правителството в парламента, каза Ивайло Калфин.

Лидерът на партията Георги Първанов даде висока оценка на преговорния екип на партията. Голяма част от предизборните ангажименти на партията били защитени. Той оцени високо и начина на водене на преговорите.

Партията дава съгласието си Калфин да е министър. Той ще бъде вицепремиер по социална политика и демографски проблеми и социален министър.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK