АБВ и БСП си стиснаха ръцете: Румен Радев ще е!

Снимка: БТА

АБВ и БСП се разбраха за обща кандидатура за президент – тази на командира на ВВС в оставка ген. Румен Радев. Това стана ясно след втория кръг преговори за единна лява кандидатура между двете партии. 

"Доближаваме се до обща кандидатура в лицето на ген. Румен Радев", обяви соцлидерът Корнелия Нинова след срещата на БСП с АБВ. Тя обаче обясни, че предстои и Националният съвет на партията да вземе окончателното решение, пише "24 часа". 

Съгласието между БСП и АБВ за името на общия кандидат идва преди червената партия да е излъчила своята кандидатура. Социалистите имаха шест номинации, от които трябваше да изберат една в събота.

Заседанието обаче бе отложено, защото двама от кандидати не отговаряха на изискванията – самият Радев, защото все още не е освободен от президента като шеф на ВВС. Другата – на Мая Манолова, която не може да се кандидатира за държавен глава, ако е на поста национален защитник. 

Нова дата за пленума на БСП все още не е насрочена. 

АБВ пък имаше свои кандидати - на лидера си Първанов и заместника му Калфин, но се отказа от тях в името на Радев. 

"Подхождаме с респект към всички номинации на партньорите и не вземаме страна. Кандидатурата на ген. Радев е не просто равноотдалечена, но и е изключително силна и убедителна", коментира и лидерът на АБВ Георги Първанов и поздрави Нинова и соцръковадството за избора на генерала. 

Първанов обясни и че заради кандидатурата на Радев АБВ изтеглили от масата на преговорите негова номинация и тази на Ивайло Калфин. Двамата бяха издигнати от АБВ преди няколко седмици. 

"Ген. Радев може да бъде по-добрия президент", категоричен бе Първанов. "Няма да му стана съветник и няма да го задушаваме в партийна прегръдка, като стане президент", допълни той. 

Според бившия държавен глава ген. Радев би могъл да възстанови авторитета на държавността. БСП и АБВ са се разбрали и за формулата за участие в изборите и тя ще е коалиции от партии. 

"Готови сме на коалиция с БСП, но се очертава широка мрежа от коалиционни споразумение и с други партии", каза още Първанов. Нинова пък призна, че като спорен въпрос остава фигурата на вицепрезидента.

"Въпреки че по пътя на логиката ни се пада, ние няма да предложим вице, ще предложим това да свърши кандидатът за президент", каза лидерът на АБВ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK