Случаите на сериозна алергична реакция при ваксината на „Модерна“ са рядкост

Снимка: Infomreja.bg

Това показва анализ на американските здравни власти

Случаите на сериозна алергична реакция на ваксината срещу коронавируса на компанията Модерна са редки и засягат само 10 души на над 4 милиона ваксинирани. Това показва анализ на американските здравни власти на ваксинираните с първа доза от ваксините, предаде АФП, цитирана от БТА.

Нито един от десетте случая на алергична реакция не е довел до смърт.

Американските центровете за превенция и борба със заболяванията са проучили в периода 21 декември-10 януари 108 възможни случая на алергична реакция сред 4 041 396 ваксинирани с първата доза на ваксината на Модерна. От проучените случаи само 10 са се оказали действително анафилактичен шок (сериозна алергична реакция). От тях при 6 е имало нужда от хоспитализация, а 4 са били поети от спешни отделения. Това означава 2,5 анафилактични шока на 1 милион инжекции. При ваксината на „Пфайзер“ съотношението беше 11,1 шока на 1 милион инжекции.

Сред 10-те случая на алергична реакция след ваксината на Модерна, 9 са имали предистория на алергични реакции към храна или медикаменти, но не и след инжектиране на ваксина. Алергичните симптоми са се проявили 15 минути след поставяне на дозата при 9 от случаите и над 30 минути в десетия случай.

И 10-те случая са при жени на възраст 31-63 години. Такава доминация при алергичните случаи имаше и при наблюденията след поставяне на ваксината на „Пфайзер“. Но причината за това може да е по-голямото съотношение на жени, получили доза от ваксината (около две трети на една трета мъже).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK