Абитуриент от ПМГ "Яне Сандански" в челната тройка на Менделеевата олимпиада в Казахстан

Снимки: ПМГ "Яне Сандански"

Дванадесетокласникът Кръстьо Драгинов от ПМГ “Яне Сандански“ в Гоце Делчев се класира трети на проведената тридневна международна олимпиада по химия в столицата на Казахстан – Астана.

Така младият неврокопчан застана в челната тройка на победителите на международната олимпиада, наречена още Менделеева. Тя се проведе в 3 дни, в които участниците от редица държави мериха сили в теория и практика.

По мнението на специалисти, задачите на Менделеевата олимпиада са с изключително висока степен на трудност. Работният език е руският, но участниците получават задачите и на английски език.

Немаловажен етап в работата по време на олимпиадата е възможността участниците да видят работите си от теоретичните кръгове и да задават въпроси на журито, проверяващо конкретна задача.

Отборът на България в състав: Кръстьо Драгинов – ПМГ „Яне Сандански“, Петър Христов от ХІ клас на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, Весела Механджиева и Кристина Костадинова от ХІІ клас на Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“, се представи повече от убедително.

Българският отбор по химия бе селектиран, след като четиримата ученици постигнаха най-високи резултати на националната олимпиада по химия и опазване на околната среда, която се проведе в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“.

Голямата новина и гордост за страната ни е, че за първи път в историята на България учениците от националния отбор по химия се завръщат с толкова много медали  - 4 от 4 възможни - 3 бронзови и един сребърен.

Още по-голяма е гордостта на учители и учиеници от Гоце Делчев, че възпитаник на ПМГ „Яне Сандански“ е в българския отбор победител.

По регламент първите 10 деца с най-висок резултат от националната олимпиада са поканени в разширения национален отбор на България, който ще се подготвя да представи страната ни на международната олимпиада по химия през юли в Тайланд, съобщи доц. д-р Христо Чанев, преподавател във факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ръководител на националния отбор по химия.

След отличния резултат от международната олимпиада в казахстанската столица, на Кръстьо Драгинов му предстои и участие в подборен кръг сред десетте най-добри участници, при който първите четирима ще придобият право да се състезават в Световната олимпиада по химия, която ще се проведе през юли в Тайланд. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK