Делян Тошев е производителят на най-едри тикви в България

Снимка: Infomreja.bg

Рекордьорката е 290-килограмова

Тези дни хората, които минават пред един от магазините за зеленчуци в Гоце Делчев, се спират пред необичайно голяма тиква. Надпис посочва теглото и – 200 килограма! Написано е и името на производителя – Делян Тошев, село Гърмен.

Оказва се, че човекът живее в Гоце Делчев, а мястото, където е отгледал тази грамада, е село Гърмен. Впрочем, отгледал е и по-голяма – 290-килограмова. С нея наскоро е спечелил първо място на празника на тиквата в Севлиево.

„Беше чудесен празник. Най-вече ми хареса това, че в различните конкурси се включиха много деца. Те рисуваха върху тиквите, аранжираха ги и се забавляваха. А тикви имаше всякакви – от съвсем малки до по 80, 90 килограма“, разказва младият производител.

Единственото му неудовлетворение е било отсъствието на конкуренция. В България няма практика да се отглеждат толкова едри тикви. Делян Тошев се е свързал с производители от Белгия и от тях е закупил семена.

„ В Северна Америка и в Западна Европа много хора се занимават с тази дейност- продължава разказа си той. – Знам, че рекордът е от 900  до 1 000 килограма. А семената за най-едрите тикви са най-скъпи.“

Началните си познания за технологията, свързана с отглеждането на тикви, е получил от Христо Христов от Тутракан. После е продължил да се самообразова и да експериментира. Казва, че обича да научава нови неща. Миналата година е заложил на тиквите за ядене, като е отгледал различни сортове – не само български, но и непознати у нас италиански и френски.

Според него вкусът на гигантските тикви не би харесал на хората, може би само на животните. Те са преди всичко за атракция. Затова с удоволствие е дал 200-килограмовата тиква най-напред за украса на есенен празник в центъра на Гърмен.

На въпрос дали и следващата година ще отглежда такива тикви, отговаря, че не възнамерява, защото на мястото, с което разполага, не може да получи по-висок добив. Не изключва обаче възможността след време отново да се захване с тях.

Интересен събеседник е Делян Тошев. По професия е специалист в областта на информационните технологии. А отглеждането на тикви е само едно от хобитата му.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK