98 златни и сребърни двойки отново се врекоха в любов

снимки: infomreja.bg

Взаимно уважение, прошка и щипка ревност. Това се оказа рецептата за дълъг семеен живот на 98 двойки от Разлог, които в събота вечерта отпразнуваха заедно своите сребърни и златни сватби и отново се врекоха пред Бога и хората.

„Тук никой не е уморен от брака и любовта”, посрещна младоженците директорката на обредния дом Рени Рачева, която имаше удоволствието да венчае отново юбилярите. Това е една от най-красивите традиции в планинското градче, която се повтаря всяка година в навечерието на Коледа.

И сега общината събра на общоградско тържество всички семейства, за които любовта е най-важният стълб в живота. Като в истински сватбен ритуал двойките положиха за втори път подписите си в летописната книга на обредния дом.

След това всички тържествено преминаха през залата под бялата арка и пред погледа на кмета Красимир Герчев, който на драго сърце пое ролята да кумува на всички златни и сребърни юбиляри.

Едни от първите, декларирали повторно своята обич бяха семейство Тумбеви, сключили брак през далечната 1962 година.

„И днес помня всяка подробност от нашата сватба, която вдигнахме на 7 август. Съпругата ми беше много млада, красива и всички мъже ми завиждаха”, призна 72-годишният Петър Тумбев. Запознали се още докато Мария била ученичка в Разлог, а Петър бил войник.

Любовта тръгнала, докато гимназистката, която е родом от Белица, живеела на квартира в дома на бъдещия си съпруг. „Един ден не издържах и я открих на стъргалото. Тогава ние не ходехме по дискотеки като днешните младежи, а на забави”, още пази спомена дядо Петър. Срещнал хубавата Мария на площада и й предложил да се сгодят. Две години Петър получавал всяка седмица любовни писма от годеницата си, докато бил в казармата. След като се уволнил, вдигнали сватба.    

„Семейният живот не е лесен, той е като политиката - нужни са искреност и компромиси”, философски обобщава баба Мария. Преминали и през трудни моменти, но обичта и взаимното уважение съхранили брака им. И двамата са категорични, че в семейството е важно да има прошка, търпение и доза ревност.

Двамата сега са още по-щастливи. Разказват, че на млади години любовта е много бурна и страстна, но колкото повече човек остарява, толкова повече усеща, че има нужда от това да бъде обичан. „Сега чувствата са по-спокойни, мъдри и сякаш по-истинки. На старини човек умее да се наслаждава по-добре на обичта”, категорични са златните младоженци.

Като на истинско сватбено тържество кметът на Разлог Красимир Герчев, успешно превълпътил се в ролята на кум, изненада всички юбиляри с изискани подаръци и поведе тежкото кумско хоро.  

И тази година една от най-възрастните семейни двойки символично предаде хляба и виното на най-младото семейство Коцакови, минали през гражданското само преди няколко месеца.

„Това са най-важните неща за всеки брак и всяко семейно огнище”, обясни директорката на обредния дом в Разлог Рени Рачева. Младите не скриха вълнението и чувствата си. „Пожелаваме си един ден и ние да празнуваме златната си сватба. Прекланяме се пред посребрелите коси на тези щастливи семейства, прекланяме се пред чувствата им и сълзите в очите им”, казаха младите влюбени.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

СНИМКИ ОТ МИНАЛОГОДИШНОТО ТЪРЖЕСТВО

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK