91-годишен ловджия от Сатовча откри сезона заедно с колегите си от местната дружинка

И тази година многобройната ловна група от Сатовча с председател Джамал Айваз спази традицията и откри ловния сезон за пернати 2015 с голям курбан за успех и без инциденти.

Закупеното от групата теле за курбана бе сготвено на полеви условия край беседката в известната местност „Дунчов чучур”, където ловджиите от Сатовча се събират всяка година.

На традицията освен младите ловци не изневериха и най-възрастните. За откриването на лова на беседката бе доведен и най-възрастният ловджия от сатовчанската група – 91-годишният Алириза Странджев, който е с повече от 65 години ловен стаж.

Дядо Странджа, както го наричат колегите му по пушка и жителите на Сатовча, е потомствен ловец и сега в местната ловна група са неговите синове, внуци и правнуци.

Въпреки годините си и проблемното си вече зрение, дядо Странджа с помощта на любимите си внуци пристигна на ловния празник, дори и на два пъти държа речи пред около 50-те ловджии, събрали се на беседката край „Дунчов чучур“ за откриването на сезона и раздаването на курбана за здраве и наслука.

Алириза Странджев е роден на 23 август 1924 година и само след по-малко от 10 дни той ще отпразнува 92-рия си рожден ден. Той е един от добрите дърводелци в общината, който дълги години е бил служител в местното горско и познава всяко кътче в красивия сатовчански балкан.

„Най-добрите мъжки дружби са в ловните дружинки. Истинският живот и здравето са в природата. Жив съм благодарение на нашата природа. Прекарах живота си именно сред природата, която много обичам, и тя ми се отблагодари богато, за да доживея до тези години, да се радвам на здраве и на внуци и правнуци“, сподели пред по-младите си колеги дядо Странджа. Той и Атанас Буров са най-възрастните ловджии в групата в Сатовча.

Почти целия съботен ден ловците посветиха на природата, сладките ловджийски лакардии и спомени, както и на доброто приятелство в дружинката. Те се бяха погрижили и за музикалната част от празника, като не пропуснаха наред с тостовете и пожеланията за безавариен сезон и здраве, и да се повеселят подобаващо.

Да поздравят с откриването на лова и да пожелаят здраве на ловната група на Джамал Айваз, на празника дойдоха кметът на община Сатовча Арбен Мименов и директорът на ДЛС „Дикчан“ Пламен Поюков.

И двамата известни в Сатовчанско мъже на предстоящите местни избори ще бъдат кандидат-кметове на Сатовча и ще си опонират в изборната надпревара на 25 октомври.

500 лева обеща да дари за строителството на ловния дом Арбен Мименов, а Пламен Поюков сподели, че неговият подарък за инициативата на местните ловджии ще е изненада, която обаче ще стане ясна след изборите, какъвто и да е резултатът от тях.

Гастарбайтери от Сатовча също подпомагат с дарения изграждането на ловния дом на сатовчанските авджии, който се очаква скоро да бъде открит.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK