91 деца писаха за чалгата и ромската интеграция на изпит за стипендия

снимки: infomreja.bg

Общо 91 деца от записани 110 се явиха на днешния изпит за получаване на общинска стипендия, осигурена от администрацията в Кюстендил. Учениците са от различни учебни заведения от 8, 9,10 и 11 клас.

Темата на есетата беше отворена точно в 9 часа сутринта, като изпитът се проведе в Начално училище Св. Св. “Кирил и Методий”.

Първата група от по-малки ученици писаха по темата за поп-фолка “В час по история и цивилизация учителка поставя задача учениците да определят отношението си към поп-фолк музиката. Очертават се две групи, между които назрява ожесточен спор. Вие коя позиция избирате?“.

Гимназистите от 10 и 11 клас пък писаха за ромската интеграция: "Във вашата община има програма за образователна интеграция на ромите. Децата от ромските училища се местят в елитните училища от града, тази новина предизвиква разнопосочни реакции сред учители, родители, ученици, назрява конфликт. Каква е вашата позиция?”.

“Темите ни харесаха много. Мисля, че са и подвеждащи до определена степен. Аз писах за поп-фолка. Запазих неутрална позиция”, коментира десетокласничката Петя от ПМГ.

Нейна приятелка пък изцяло застанала на страната на чалгата, подкрепяйки този стил музика.

“Мисля, че каквото и да напиша, може да не се хареса. Все пак работих по темата за ромските деца в елитни училища. Не съм расистка, но не ги искам в моя клас”, категорична беше Катрин Николова от ЕГ “Д-р Петър Берон”.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK