Кюстендил отбеляза 117 години от Илинденско-Преображенското въстание

Снимки: ОА - Кюстендил

Освен годишнина от въстанието, на тази дата град Кюстендил отбелязва и своя официален празник

Навършването на 117 години от избухване на Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха с церемония днес в областния център Кюстендил. Освен годишнина от въстанието, на тази дата град Кюстендил отбелязва и своя официален празник.

Тържественото честване бе уважено от областния управител Виктор Янев, зам.-кметовете на Община Кюстендил, председателя на Общински съвет Михаела Крумова, представители на Кюстендилска духовна околия, общински съветници и граждани.

Отбелязването на 117-тата годишнина започна с изпълнение на Общинския духов оркестър и с кратно слово, посветено на тази паметна дата от българската история. „Илинденско-Преображенското въстание е второто най-голямо въстание след Априлското и е резултат от 10-годишна подготовка на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Въстанието не постига начертаните цели и така жадуваната свобода, но показва на света любовта на българина към нея и всеотдайността му в името на този велик идеал. Днес, Илинден отново ни напомня какво е да си безусловно предан на Родината, каква сила има в обединението в името на Отечеството и колко дълбок всъщност е смисълът на понятието „Свобода“, гласеше част от словото.

В края на церемонията присъстващите запазиха минута мълчание и сведоха глави пред паметта и безсмъртното дело на героите. Венци и цветя пред паметника на Тодор Александров бяха положени от областния управител Виктор Янев, представители на Общинска администрация и Общински съвет – Кюстендил, духовни лица, политически партии и граждани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK