В Сандански откриват паметник на Левски по случай 180-годишнината от рождението му

Снимка: Община Сандански

По повод 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски, Община Сандански и Сдружение „Дякон Левски“ ще превърнат в реалност една дългогодишна мечта на поколенията в град Сандански - да бъде издигнат паметник на великия българин. 

В края на 2016 г. бе обявен конкурс за изработване на идеен художествено-пластичен проект за паметник на Апостола в Сандански. Дванадесет екипа от цялата страна представиха свои проекти, от които комисия избра творбата на скулптура Борис Борисов и архитект Пламен Цанев. 

С редица благотворителни инициативи реализацията на една дългогодишна идея вече е факт. На 18 юли от 19:30 часа пред сградата на Районния съд в града, под короната на многовековния чинар, ще бъде официално открит паметникът на Васил Левски. 

На церемонията ще присъстват кметът на община Сандански – Кирил Котев; председателят на Народното събрание – Димитър Главчев; Неврокопският митрополит Серафим; народните представители Цветан Цветанов и Атанас Стоянов; председателят на Общински съвет - Сандански – Георги Синански; зам.-министърът на икономиката – Александър Манолев; командирът на Бригадно командване - Благоевград –полковник Иван Иванов; зам.–командир на ВФ 26 400 Благоевград майор Кирил Спаневиков; началникът на РУ – Сандански – Борис Щурков; началникът на РСПБЗН-Сандански -  инж. Атанас Атанасов.

Церемонията ще уважат още председателят на Районен съд – Сандански - Николинка Бузова; кметове на съседни общини и населени места от община Сандански; представители на Общобългарски комитет „Васил Левски“; Инициативен комитет Сдружение „Дякон Левски“; ръководители на регионални и общински; културни, просветни и научни институции; представители от съюзите на: военноинвалидите, военноветераните и офицерите и сержантите от резерва и запаса, граждани и гости.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK