75 книги за библиотеката на кюстендилското читалище "Братство"

75 книги дарение на Читалище "Братство" и две училищни библиотеки Снимки: Личен архив

Промяната започва с книги, просвета и бодър дух

75 книги дари Здравко Милев, новият кмет на Кюстендил, на библиотеката на читалище "Братство".

Говори се, че кюстендилското читалище е богато. Има хубава сграда в центъра, просторни и приветливи зали. Събира културния елит на града. Идват и децата на кюстендилци да учат народни танци, езици, да попиват култура.

От днес читалището е по по-богато, защото прие 75 нови книги в библиотеката си.  

„Събрахме книгите от гостите на представянето на програмата за управление на община Кюстендил преди седмица. Всички радушно приеха идеята да дарят книги на кюстендилски библиотеки, читалища и училища“, каза Иван Цеков член на инициативния комитет за издигане на Здравко Милев за кмет на Кюстендил.

„Дарихме днес 75 книги - художествена литература за деца, на библиотеката на 4 ОУ „Иван Вазов“ в квартал „Изток“, други 75 на училището в с. Раждавица и на читалищната библиотека в Кюстендил.“

Заглавията на книгите маркират основни принципи от личната житейска философия на Здравко Милев. Според банкерът Милев ключът към богатството е мисленето. Ето защо той дарява книгата „Мисленето като ключ към богатството“.

„Нека повече хора да четат, да разберат, че начина на мислене определя съществуването им, казва Милев. Той е убеден че всеки сам създава собствената си реалност и дарява книгата „Как се създава желана реалност“. Сред заглавията откриваме и Война на световете“ на Хърбърт Уелс.

Според Милев днес живеем в истинска война на два свята, две идеологии, две ценностни системи. Време е всеки да заеме своята позиция в тази война. „Имате право да застанете от страната на промяната и да воювате заедно с мен за по-доброто бъдеще на Кюстендил и България. Имате право да останете и от другата страна и да продължите да се спускате по спиралата на затъването“, казва Милев.

„Ето тук има една книга „Социална динамика и цивилизационно разслояване“. В нея пише и за демографската криза и за ефективните мерки за преодоляването й. Проблемът не е, че в България и Кюстендил не се раждат деца – раждат се, ето днес бяхме в училището в „Изток“, дарихме им книги.  400 деца учат там, една майка 3-4 ражда.

Проблемът е, в качеството на живота на родените. Проблемът е, че докато едни раждат по 3-4, на други – едно, най-много две стигат. Проблемът е, че учат до 4 клас и после свои деца раждат и в мизерия затъват. Видяхме го и това днес. Социални инвестиции трябват, сериозни социални инвестиции, за да се надвие тази криза“.   

„Искам да го има училището. Каквото и да става училището трябва да се запази в квартала“, каза г-жа Славева, заместник директор. „Ако пръснем децата по други училища в града, съвсем ще ги загубим – те просто няма да посещават училище, няма да се образоват.“

Здравко Милев дари и 75 книги и на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Раждавица. В училището учат 60 деца. 40 от тях са на седмичен пансион към училището, другите 20 са на дневно обучение. Училището от години се спонсорира от 77-годишния южноафриканец Джак Уоу и предлага най-модерни комуникационни технологии за учениците.

„Най-големият проблем е отпадането на учениците. Учат до четвърти клас при нас. Женят се след това и ги загубваме, спират да учат, да четат. Раждат деца. Деца деца раждат и гледат.“, каза учителка от училището.

„Отпадането на ученици е проблем в цяла България. Също и в Кюстендил. Длъжни сме всички да работим за това децата да учат, да се образоват. Кметът също има лостове и механизми, чрез които да задържи децата в училище. Въпросът е, че на досегашната кюстендилска управа й е нужен необразован и беден електорат, който да се продава за 50-70 лв. по време на избори и с това да печели поредни четири години за унищожаване на Кюстендил и лично забогатяване.“, каза Милев.

„Дойде, вече, края на тази мизерия. Всичко има начало и край, колкото и да изглежда безкрайно“. „Промяната винаги е започвала от книгите, от духовността, от доброто самочувствие“, каза Здравко Милев и благодари на всички, които с радост събраха и дариха книгите, както и на читалищният председател Иван Андонов и директорите на училищата, които на драго сърце приеха дара.

 

Иван Андонов получава дарение от 75 книги за читалищната библиотека
Здравко Милев с Иван Андонов
В центъра на Кюстендил със 75 книги дарение за библиотеката на читалището
На път към училището в Раждавица
В село Раждавица
Здравко Милев в двора на 4 ОУ в квартал "Изток"
Здравко Милев подписва Сертификат за направено дарение на училищната библиотека
С Иван Цеков в 4 ОУ "Иван Вазов"
С Иван Андонов, председател на читалище "Братство"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK