87% от делата в Районния съд в Сандански са приключени в тримесечен срок

Николинка Бузова - председател на Районния съд в Сандански, снимка: РС

Съдът в Сандански е сред най-натоварените в страната

Районният съд в Сандански проведе своето отчетно събрание за 2019 година.

По постъпление на дела за 2019 г. той е сред първите 15 съдилища от общо 86 такива извън областните центрове, което го нарежда сред най-натоварените районни съдилища в страната.

Това, според председателя на съда Николинка Бузова, се дължи на факта, че град Сандански е граничен район и е утвърден център на българския и международния туризъм.

През 2019 г. действителната натовареност на 8-те съдии, както от гражданското, така и от наказателното отделение, възлиза на 33 дела на месец за разглеждане от един съдия. От тях приключвани са 28 дела месечно, което говори за добрата организация на работа в РС-Сандански, категорична е съдия Бузова.

„През изминалата година изключително радваща е тенденцията, че в тримесечен срок са приключвани 87% от делата. Общо постъпилите дела за отчетения период са 2553, от които граждански - 1486 и наказателни - 698. В края на годината са били приключени общо 2184 дела, което е изключително добър показател“, заяви на отчетното събрание съдия Бузова.

Годишната справка за 2019 година сочи, че най-много постъпления на дела в РС-Сандански, има по глава 11 от НК – това са общоопасните престъпления, като катастрофи и шофиране след употреба на наркотици и/или алкохол. На второ място по постъпления се нареждат делата, свързани с престъпленията против собствеността- кражби, грабежите. Трети са, пък тези против брака, младежта и семейството или неплащанията на издръжки.

Най-много разглеждани дела в РС-Сандански са заповедните производства, а от общите искови производства са тези по СК и КТ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK